Αμετάβλητα τα κύρια επιτόκια της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

Αμετάβλητα τα κύρια επιτόκια της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

Δεν θα μεταβληθούν τα κύρια επιτόκια της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Fed, διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα κύρια επιτόκιά της, επαναλαμβάνοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της ότι το δίχως ιστορικό προηγούμενο χαμηλό επίπεδό τους—πολύ κοντά στο μηδέν—δεν θα μεταβληθεί, "για ένα μεγάλο διάστημα".

Η Fed επισήμανε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έχει μεν μειωθεί αλλά "παραμένει αυξημένη" (6,7%), ενώ ο δομικός πληθωρισμός τους τελευταίους δώδεκα μήνες παραμένει σταθερός (1,7%). Κατέγραψε ακόμη μια "επιτάχυνση" της ανάκαμψης της οικονομίας.

Πάντως η επιτροπή "συνεχίζει να αναμένει, βάσει των εκτιμήσεών της για αυτούς τους παράγοντες, ότι θα ήταν προσήκον να διατηρήσει" αμετάβλητα τα επιτόκιά της ακόμη και αφού η ανεργία μειωθεί κάτω από το 6,5%, ιδίως εάν ο πληθωρισμός παραμείνει "κάτω από το μακροπρόθεσμο στόχο της" (2%).

Ακόμη, η Fed ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά ακόμη 10 δισεκ. δολάρια τις αγορές αξιόγραφων στις οποίες προβαίνει σε μηνιαία βάση, στα 65 δισεκ. δολάρια από 75 σήμερα, επιμένοντας στην εφαρμογή του σχεδίου της να αναστείλει σταδιακά τη χρήση έκτακτων μέσων νομισματικής τόνωσης της οικονομίας (tapering)—παρά την αναστάτωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Το πακέτο νομισματικής τόνωσης της οικονομίας αυτό αναλύεται στην αγορά κρατικών ομολόγων αξίας 35 (από 40) δισεκ. δολαρίων και τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (MBS) αξίας 30 δισεκ. δολαρίων (από 35) σε μηναία βάση. Αυτή η δημιουργία ρευστότητας, που διαρκεί επί 16 μήνες, έχουν στόχο να τονώσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, μαζί με τα χαμηλά επιτόκια για να ευνοούνται οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του αμερικανικού ομοσπονδιακού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος Μπεν Μπερνάνκι, που παραδίδει τη σκυτάλη στην ως σήμερα αντιπρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν, συμμετείχε στην τελευταία του συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής χωρίς να κάνει καμιά αλλαγή στην πολιτική που σε σημαντικό βαθμό έχει διαμορφώσει ο ίδιος. Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής ελήφθη ομόφωνα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2011, κάτι που ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν κάτι σαν αποχαιρετιστήριο δώρο για τον Μπερνάνκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network