Αναγνωρίσθηκε ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην εκκλησία της Νορμανδίας

default image

Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, ήταν καταγεγραμμένος από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για ριζοσπαστικοποίηση από τις 29 Ιουνίου. Βρισκόταν στα ραντάρ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος δράστης του φονικού στην εκκλησία της Νορμανδίας ονομάζεται Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν και ήταν 19 ετών.

Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, ήταν καταγεγραμμένος από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για ριζοσπαστικοποίηση από τις 29 Ιουνίου.

Ο πρώτος δράστης, ο Αντέλ Κερμίς, Γάλλος, επίσης 19 ετών, τελούσε υπό κατ΄οίκον κράτηση και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι μετά την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο.

Τρία άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος έχουν τεθεί υπό κράτησιν, δήλωσε πηγή της έρευνας. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει τη συλλογή στοιχείων για το προφίλ του δράστη. Σε αυτό το στάδιο, τίποτε δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν σχέση με την επίθεση.

Ο άνδρας δεν είναι γνωστός στην αστυνομία, δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα και, κατά συνέπεια, τα δακτυλικά του αποτυπώματα και στοιχεία του DNA του δεν υπάρχουν στα αρχεία της γαλλικής αστυνομίας. Ωστόσο, ο άνδρας είχε πρόσφατα εντοπιστεί από τα ραντάρ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, είχε καταγραφεί στις 29 Ιουνίου ως ύποπτος ριζοσπαστικοποίησης, διότι είχε προσπαθήσει να περάσει στη Συρία μέσω της Τουρκίας.

Ο δεύτερος δράστης μοιάζει επίσης με έναν ύποπτο που αναζητούσαν οι αρχές από τις 22 Ιουλίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την επίθεση κατά της εκκλησίας Σεντ-Ετιέν-ντυ-Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν στη Νορμανδία.

Η Μονάδα Συντονισμού Αντιτρομοκρατικής Δράσης (Uclat) είχε ειδοποιηθεί από ξένη μυστική υπηρεσία για έναν άνδρα, άγνωστης ταυτότητας, « οι οποίος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε επίθεση στο γαλλικό έδαφος». Η πληροφορία συνοδευόταν από φωτογραφία άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν.

Ωστόσο, απουσία στοιχείων για την ταυτότητα, τον στόχο, τον χρόνο ή τον τρόπο δράσης, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία βρισκόταν στο σκοτάδι.

Στις 24 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι ατόμου σεσημασμένου για ριζοσπαστικοποίηση, βρέθηκε σε κινητό τηλέφωνο ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν άνδρας με τα χαρακτηριστικά του ατόμου της φωτογραφίας που είχε στην κατοχή της η Uclat και ο οποίος δήλωνε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) πηγή της έρευνας, επιβεβαιώνοντας πληροφορία που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν σκοτώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την έξοδό του από την εκκλησία της Νορμανδίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα