Ανάλυση: Η τρομοκρατία με μαχαίρια είναι δύσκολο να αποτραπεί

Ανάλυση: Η τρομοκρατία με μαχαίρια είναι δύσκολο να αποτραπεί
Forensic police work within a cordoned off area after an attack in the London Bridge area of London, Sunday, June 4, 2017. Police specialists collected evidence in the heart of London after a series of attacks described as terrorism killed several people and injured more than 40 others. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Μια επίθεση που γίνεται με ένα όχημα και με μαχαίρια, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί, επισημαίνουν ειδικοί

Μια επίθεση όπως αυτή του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ένα όχημα βαν και μαχαίρια, είναι σχεδόν αδύνατο να προληφθεί, αν οι δράστες της επιδείξουν έναν ελάχιστο βαθμό σύνεσης κατά την προετοιμασία, εκτιμούν ειδικοί και αξιωματούχοι.

Ακόμη και η παρακολούθηση ύποπτων ή σεσημασμένων προσώπων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απόλυτη εγγύηση ότι θα καταστεί δυνατό να συλληφθούν πριν περάσουν στην πράξη, αν τίποτε στη συμπεριφορά τους δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια.

«Οι απλές επιθέσεις με οχήματα και μαχαίρια έχουν αυξηθεί πρόσφατα, επειδή είναι εύκολο να οργανωθούν και πολύ δύσκολο να εμποδιστούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας», εκτιμά σήμερα ο Άλαν Μεντόζα, διευθυντής του βρετανικού think tank Henry Jackson Society.

«Πρέπει να περιμένουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η επίθεση του Λονδίνου φαίνεται πως συνδέεται με όλες αυτές στη Δύση, την έμπνευση τουλάχιστον για τις οποίες έχουν δώσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις εδώ και χρόνια καλούν τους οπαδούς τους να περάσουν στη δράση εκεί όπου κατοικούν, χρησιμοποιώντας τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

«Όσο περισσότερο η δράση είναι απλή, τόσο λιγότερες είναι οι επιχειρησιακές προετοιμασίες, οι αγορές υλικών, όπλων, εκρηκτικών και τόσο περισσότερο περίπλοκο είναι να εντοπισθούν, επειδή η συμπεριφορά είναι λιγότερο ύποπτη», διαβεβαιώνει ο Ιβ Τροτινιόν, πρώην μέλος των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της γαλλικής DGSE.

Αντιτρομοκρατία σημαίνει πρόληψη

«Αντιτρομοκρατία σημαίνει πρόληψη», τονίζει. «Συλλαμβάνουμε κάποιον όταν υπάρχουν στοιχεία για να κατηγορηθεί, όταν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως θα διαπραχθεί ένα έγκλημα. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει όταν τα άτομα είναι γνωστά, παρακολουθούνται, ή όταν εμφανίζονται ξαφνικά στο ραντάρ, επειδή προετοιμάζουν κάτι».

«Όμως αν αυτό το κάτι είναι η απλή μίσθωση ενός οχήματος βαν, δεν σημαίνει συναγερμός», υπογραμμίζει.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τη δημαγωγία», λέει η Γαλλίδα γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ, συμπρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστικών δικτύων, «όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου δεν μπορούν να εμποδίσουν αυτό το είδος επίθεσης».

«Ένας τύπος παίρνει το αυτοκίνητό του, το ρίχνει πάνω σε ανθρώπους και τους μαχαιρώνει … πρέπει δυστυχώς να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό και κάθε πολίτης να προσέχει», προσθέτει.

Ο Ιβ Τροτινιόν υπογραμμίζει πως, όντας αντιμέτωποι με την απειλή αυτή, πρέπει να δώσουμε το βάρος στην ταχύτητα της αντίδρασης, τόσο των δυνάμεων της τάξης όσο και των υπηρεσιών πρώτης ανάγκης που, στην περίπτωση της επίθεσης στο Λονδίνο, ήταν αποτελεσματικές.

«Η απάντηση επί του πεδίου είναι να έχουμε ομάδες επέμβασης που να έχουν πάρει θέσεις εκ των προτέρων και να επεμβαίνουν το ταχύτερο δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημιές», εκτιμά. «Το Σάββατο το βράδυ στο Λονδίνο, οι τρεις δράστες εξουδετερώθηκαν μέσα σε οκτώ λεπτά, κάτι που είναι αξιοσημείωτο».

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα