Άναν: Επετεύχθη συμφωνία για τη Συρία

Άναν: Επετεύχθη συμφωνία για τη Συρία

Τι συμφωνήθηκε κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία. Τι δήλωσε ο Κόφι Άναν

Μια συμφωνία για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές μιας μετάβασης στη Συρία επετεύχθη στη Γενεύη κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή, Κόφι Άναν.

Oι διεθνείς δυνάμεις συμφώνησαν ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί στη Συρία για να επιλύσει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την αποχώρησή του από την εξουσία, σύμφωνα με τον Άναν.

"Η μεταβατική κυβέρνηση θα ασκεί τις εκτελεστικές εξουσίες. Θα μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και μέλη από άλλες ομάδες και θα πρέπει να σχηματιστεί βάσει μιας αμοιβαίας συναίνεσης", σημείωσε ο Άναν.

"Αμφιβάλλω ότι οι Σύροι θα επιλέξουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους για να τους κυβερνήσουν", υπογράμμισε.

Οι μετέχοντες στη σύνοδο διευκρίνισαν επίσης "τα στάδια και τα μέτρα (που πρέπει να ληφθούν) από τις (δύο) πλευρές για να είναι εγγυημένη η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Άναν.

Το σχέδιο αυτό των έξι σημείων υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός από τις 12 Απριλίου. Ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε και δεν έγινε σεβαστό.

"Ο λαός πρέπει να καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία, αλλά ο χρόνος εξαντλείται", σημείωσε ο Άναν.

"Χρειαζόμαστε γρήγορα βήματα για να επιτύχουμε μια συμφωνία. Η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μέσω του ειρηνικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προτείνουν συνομιλητές, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να εργαστεί προς μία ρύθμιση.

Σε ερώτηση που του έγινε για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Άναν απάντησε ότι το "κείμενο είναι σαφές όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που θα βοηθήσουν τις συριακές πλευρές καθώς αυτές θα προχωρούν προς τη μετάβαση και θα συστήνουν μια μεταβατική κυβέρνηση και θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές". Το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ "θα είναι δική τους υπόθεση", υπογράμμισε.

Η Ομάδα Δράσης για τη Συρία, την οποία συνέστησε ο Άναν, αποτελείται από τους επικεφαλής της διπλωματίας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία-, από τους υπουργούς Εξωτερικών χωρών που εκπροσωπούν τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Κατάρ, της Τουρκίας και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου και του ΟΗΕ, όπως και την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αισιοδοξία ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη θα καταλήξει σε συμφωνία για τη Συρία

Κρίσιμη διάσκεψη για τη Συρία

SHARE:

24Media Network