“Αναπνέαμε τη μυρωδιά αίματος, αντί για αέρα”

“Αναπνέαμε τη μυρωδιά αίματος, αντί για αέρα”
BBC

Λίγες ώρες πριν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία "χτυπήσουν" στόχους στη Συρία, ως απάντηση στον Μπασάρ αλ Άσαντ για χρήση χημικών όπλων, η 7χρονη Masa εξηγούσε πώς έζησε των αερίων που χρησιμοποιήθηκαν.

To κορίτσι της φωτογραφίας λέγεται Masa. Πριν μια εβδομάδα βρέθηκε στη μέση επίθεσης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Douma, που πληροφορίες ήθελαν να αφορά χημικά όπλα. Αυτή είναι η ιστορία της, όπως τη διηγήθηκε στο BBC., λίγες ώρες πριν την κίνηση των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας να προβούν σε αεροπορικά χτυπήματα, εναντίον στόχων στη Συρία, το Σάββατο 14/4. Είπαν πως αυτή ήταν η απάντηση στον αλ Άσαντ, για τη χρήση χημικών όπλων. Ας δούμε όμως, τι είπε η 7χρονη Masa.

Τα σημεία που χτυπήθηκαν κατά την επίθεση στη Συρία

Ήμασταν στην Douma, στο υπόγειο για να γλιτώσουμε από τους βομβαρδισμούς. Ξαφνικά, πέταξαν ένα βαρέλι. Δεν εξερράγη. Έκανε έναν ήχο, σαν να βγαίνει αέρας από τρύπιο λάστιχο. Μας είπαν “πηγαίνετε πάνω”. Φτάσαμε στον τελευταίο όροφο, όταν έπεσα. Δεν μπορούσα να σηκωθώ. Η μητέρα μου φώναζε στο θείο μου “η κόρη μου, η κόρη μου”. Ο θείος μου ήλθε προς το μέρος μου και με σήκωσε. Mε τύλιξε σε ένα υγρό ρούχο και με πήγε πάνω.

Οι πρώτες βοήθειες ήταν στο τέλος του τούνελ. Ήλθαν τρεις γιατροί. Ο ένας με πήρε στα χέρια του, ένας δεύτερος πήρε την αδελφή μου και άρχισαν να τρέχουν. Μας πήγαν στον πρώτο σταθμό πρώτων βοηθειών, μας έβαλαν στο έδαφος και άρχισαν να ρίχνουν νερό πάνω μας. Μετά μας έκαναν μια ένεση και μας έβαλαν ένα σπρέι, στη μύτη. Όταν πήγαμε για ύπνο, τα αεροπλάνα συνέχισαν να βομβαρδίζουν και γεμίσαμε σκόνες. Επιστρέψαμε στο υπόγειο και είδαμε να φέρνουν τους μάρτυρες. Αντί να εισπνέουμε αέρα, αναπνέαμε τη μυρωδιά του αίματος“.

Για πρώτη φορά, μετά την κτηνωδία του προηγούμενου Σαββάτου, τα παιδιά που επέζησαν μίλησαν για αυτά που πέρασαν. Η Masa και η οικογένεια της ήταν μεταξύ των 75 ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο, ενώ έπεφταν βόμβες στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια μιας μικρής παύσης, δυο νέοι άνδρες προσφέρθηκαν να διαπιστώσουν τι γίνεται. Όταν επέστρεψαν στο υπόγειο ούρλιαζαν “βγείτε όλοι έξω”.

Η μητέρα της Masa, η 34χρονη Amani είπε στους Sunday Times πως άρπαξε την κόρη της και την έσπρωχνε να ανέβει τις σκάλες, όπως ένα τεράστιο σύννεφο άσπρου αερίου και σκόνης την κάλυψαν. Ο πατέρας της Masa, Diaa, ο οποίος έχει διαβήτη δεν ήταν σε θέση να πάρει στην αγκαλιά του τη δίδυμη αδελφή της Masa, Malaz και να την ανεβάσει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Το έκανε ο αδελφός του. Μετά δήλωσε πως “το αέριο ήταν καυτερό. Μας έκαιγε το λαιμό, σαν τσίλι. Έκανα εμετό και έβηχα. Κανείς δεν μπορούσε να αναπνεύει. Γύρω μου άνθρωποι λιποθυμούσαν“.

Η Masa είχε αφρούς στην άκρη του στόματος της, ενώ ο πατέρας και η αδελφή της κατέρρευσαν, από τις εισπνοές. Τότε άρχισε ένας νέος γύρος βομβαρδισμών και η οικογένεια βγήκε στο δρόμο, ενώ γείτονες έκλαιγαν πάνω από τα πτώματα δικών τους ανθρώπων. Άλλοι έριχναν νερό σε όποιον είχε τις αισθήσεις του.

Νευροπαραλυτικό αέριο

Η οικογένεια έφτασε έως μια κλινική, όπου παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στα δίδυμα. Ήταν μεταξύ των τυχερών. Τρεις εξ αυτών που είχαν συγκεντρωθεί αρχικά στο υπόγειο, είχαν πεθάνει. “Έγιναν αριθμοί ενώ είναι πολίτες, οικογενειάρχες. Άνθρωποι“.

Τρεις αυτόπτες μάρτυρες εξήγησαν στους Sunday Times πως το αέριο είχε κίτρινο χρώμα και μύριζε σαν χλωρίνη. Όσοι εξετάστηκαν ανέφεραν τα ίδια συμπτώματα. Οι ειδικοί εκτίμησαν πως πρόκειται για τις παρενέργειες ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε νευροπαραλυτικό αέριο. Δεν ένιωθαν τα άκρα τους, είχαν λευκό αφρό στην άκρη του στόματος, έβηχαν, έκαναν εμετό και είχαν έντονους πονοκεφάλους.Ως αντίποινα σε αυτήν την επίθεση έγινε ότι έγινε το περασμένο Σάββατο 14/4, το πρωί, όταν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία πραγματοποίησαν αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στόχων στη Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα