Ανάσα για την Ευρώπη

Ανάσα για την Ευρώπη
Dutch Prime Minister Mark Rutte gives 'high five' to children after casting his vote for the Dutch general election in The Hague, Netherlands, Wednesday, March 15, 2017. (AP Photo/Patrick Post) AP

Μακριά από το ενδεχόμενο μιας μάχης στήθος με στήθος η εκλογική αναμέτρηση της κεντροδεξιάς απέναντι στον ακροδεξιό Γκεερτ Βίλντερς στην Ολλανδία. Νικητής των εκλογών οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφανισμό απειλούνται οι σοσιαλδημοκράτες του Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ένα αίσθημα ανακούφισης διατρέχει τις ευρωπαϊκές πρωτεύσουσες καθώς το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών έδωσε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από εκείνο  που έδινε την εντύπωση πως θα προκύψει κατά την προεκλογική περίοδο. Το αντι-ισλαμικό, ξενοφοβικό κόμμα, αύξησε μεν τα ποσοστά του, ωστόσο δεν έλαβε παρά το 13% των ψήφων, με το κόμμα της κεντροδεξιάς του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να καταγράφει επίδοση 21,3%.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς οι πράσινοι – αριστεροί που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, από το 2,3% στο 9%. Την ίδια ώρα, την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του βιώνει το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που καταποντίστηκε από το 24,8% στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση στο 5,7%.

Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 93,3%, σύμφωνα με το Ολλανδικό πρακτορείο ANP η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

VVD (Κεντροδεξιά/Ρούτε) – 33 έδρες

PVV (Ακροδεξιά/Ισλαμόφοβοι) – 20 έδρες

CDA (Χριστιανοδημοκράτες) – 19 έδρες

D66 (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) – 19 έδρες

GroenLinks (Πράσινοι Αριστεροί) – 14 έδρες

Σοσιαλιστικό Κόμμα SP (Αριστερά) – 14 έδρες

PvdA (Σοσιαλδημοκράτες/Ντάισελμπλουμ) – 9 έδρες

Λοιπά κόμματα 22 έδρες

Από την ώρα που βγήκαν τα πρώτα Exit Polls, αναλυτές και ειδικοί αναφέρουν πως θα χρειαστεί η σύμπραξη τεσσάρων κομμάτων προκειμένου να σχηματιστεί  κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα από το νέο κοινοβούλιο έχουν δηλώσει πως δεν θα συνεργαστούν με τον Γκεερτ Βίλντερς.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.

Το στοπ της Ολλανδίας στην ακροδεξιά

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατάφερε μια ισχυρή νίκη επί του αντι-Ισλαμικού και αντιευρωπαϊκού Γκέερτ Βίλντερς στις βουλευτικές εκλογές χθες, προσφέροντας μια τεράστια ανακούφιση σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ένα κύμα εθνικισμού.

Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι».

Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.  «Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε.

η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό

Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, “Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους”.

Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός οικονομικών σχολίασε με ένα tweet. “Μια ιδιαίτερα απογοητευτική επίδοση για το κόμμα. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψαν τους ακραίους λαϊκιστές. Κι αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον”.

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ένα tweet στα αγγλικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για τη νίκη του και σχολίασε: “Το 2017 θα είναι η χρονιά που ο λαϊκισμός θα νικηθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”.

AP Photo/Patrick Post

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα