Ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ η Πορτογαλία
Σε σύγκρουση με τη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί οδεύει η Πορτογαλία, που ανέλαβε την Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έξι μήνες
- 02 Ιουλίου 2007 14:30
Σε σύγκρουση με τη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί οδεύει η Πορτογαλία, που ανέλαβε την Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έξι μήνες. Οι λόγοι της σύγκρουσης ξεκινούν από την οικονομική κατεύθυνση της Ευρώπης και φτάνουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Ο Σαρκοζί και ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανήκουν σε μια νέα γενιά πολιτικών, που αγαπούν το τζόγκινγκ, προτιμούν το τζιν από το σακάκι και συνδυάζουν τον δυναμισμό με μια δόση αυταρχισμού.
Και οι δύο κληρονόμησαν δύσκολες οικονομίες και ανυπόμονα εκλογικά σώματα. Ενώ όμως ο Σαρκοζί είναι ένας δεξιός ηγέτης που κλίνει προς τον προστατευτισμό, ο Σόκρατες είναι ένας αριστερός που τάσσεται υπέρ των φιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Κι ενώ ο πρώτος πιστεύει ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη, ο δεύτερος πιστεύει ότι η Αγκυρα μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Τα σχέδια του Σαρκοζί να μειώσει τους φόρους κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έχουν προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να μη γίνει σεβαστή από τη Γαλλία η απαίτηση να είναι το έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ. Το φετεινό έλλειμμα της Γαλλίας προβλέπεται να φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ, ποσοστό επικίνδυνα κοντά στο όριο του 3%.
Όταν ρωτήθηκε αν η Πορτογαλία θα επιτρέψει στη Γαλλία να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος απάντησε: “Δεν θέλω να κάνω διακρίσεις υπέρ της Γαλλίας ή του Σαρκοζί. Ελπίζω ότι θα τηρήσουν τις πολιτικές τους δεσμεύσεις”.
Γάλλοι αξιωματούχοι απαντούν ότι η Πορτογαλία, της οποίας το έλλειμμα φτάνει το 3,9% του ΑΕΠ και είναι από τα υψηλότερα των χωρών της ευρωζώνης, δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα.
Οι δύο χώρες διαφωνούν και στο θέμα της Τουρκίας. Ο Σαρκοζί θέλει την ένταξη της Τουρκίας σε μια Μεσογειακή Ενωση, και όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και ήδη εμπόδισε την περασμένη εβδομάδα το άνοιγμα ενός οικονομικού κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά ο Σόκρατες προειδοποίησε ότι τυχόν διακοπή των συνομιλιών θα πλήξει την αξιοπιστία της Ενωσης και τις σχέσεις της με τον μουσουλμανικό κόσμο. Όπως είπε, κάθε μέλος της ΕΕ δικαιούνται να έχει τις απόψεις του, αλλά η Πορτογαλία θα επιδιώξει στη διάρκεια της προεδρίας της να ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάντο τόνισε ότι η συνέχιση των συνομιλιών με την Τουρκία είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Όπως είπε, η χώρα του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το σημείο, γιατί πέρασε κι εκείνη μια δύσκολη περίοδο μετάβασης στη δημοκρατία και επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την πειθαρχία στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Παρά τις διαφωνίες του με τον γάλλο πρόεδρο, ο Σόκρατες επαίνεσε τον δυναμισμό του, λέγοντας ότι η εκλογή του έδωσε νέα ώθηση στην Ευρώπη. “Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την ενεργητικότητα του Σαρκοζί”, τόνισε. “Η Ευρώπη την έχει ανάγκη αυτή την ενεργητικότητα”.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 27 μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Οκτωβρίου στο κείμενο μιας μεταρρυθμιστικής συνθήκης για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως είπε, η Πολωνία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια συμφωνία. Η Πορτογαλία θα προεδρεύσει επίσης μιας συνόδου 53 αφρικανικών κρατών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με στόχο να δοθεί ένας νέος δυναμισμός στις σχέσεις της Ευρώπης με την Αφρική. Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, επισκιάζεται από την πρόσκληση που απηύθυνε η Λισαβώνα στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε, προκαλώντας τις επικρίσεις των εταίρων της.
(Πηγή: ΑΠΕ)