''Ανεπιθύμητη'' η πρόεδρος της Αργεντινής στην κηδεία της Θάτσερ

Argentina's President Cristina Fernandez de Kirchner gestures during a ceremony at the Casa Rosada Government Palace in Buenos Aires June 17, 2008. De Kirchner said on Tuesday she will send a bill to Congress aimed at ratifying a soy export tax that has set off a farmers' strike and a political crisis. REUTERS/Marcos Brindicci (ARGENTINA)
Argentina's President Cristina Fernandez de Kirchner gestures during a ceremony at the Casa Rosada Government Palace in Buenos Aires June 17, 2008. De Kirchner said on Tuesday she will send a bill to Congress aimed at ratifying a soy export tax that has set off a farmers' strike and a political crisis. REUTERS/Marcos Brindicci (ARGENTINA) REUTERS

Η κυβέρνηση δεν θα προσκαλέσει την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να μην προσκαλέσει την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ένας μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μια χειρονομία η οποία είναι πιθανό να βαθύνει ακόμα περισσότερο την πικρή διμερή διπλωματική διένεξη για τα νησιά Φόκλαντ.

Η πηγή αυτή είπε ότι θα ήταν φυσιολογικό με βάση το πρωτόκολλο να προσκληθούν αντιπροσωπείες από κάθε χώρα με τις οποίες η Βρετανία διατηρεί "φυσιολογικές" διπλωματικές σχέσεις στην κηδεία, πρόσθεσε όμως ότι η οικογένεια της Θάτσερ απέρριψε το ενδεχόμενο να προσκληθεί η Φερνάντες.

"Πρόκειται για την τήρηση των επιθυμιών της οικογένειας" της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού, είπε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να διευκρινιστεί εάν θα μπορούσε να προσκληθεί κάποιος κατώτερος Αργεντινός κυβερνητικός αξιωματούχος αντί της προέδρου.

Η Θάτσερ, η οποία πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών, ηγείτο της Βρετανίας την εποχή του πολέμου των Φόκλαντς το 1982. Η Φερνάντες αμφισβητεί το τελευταίο διάστημα τη βρετανική κυριαρχία στα νησιά, που είναι γνωστά ως Μαλβίνας στην Αργεντινή, και ζητεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και το Λονδίνο.

Σε μια ειδική συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την κληρονομιά της Θάτσερ πολλά στελέχη των Συντηρητικών, του κόμματος στο οποίο ανήκε η άλλοτε πρωθυπουργός, εξήραν την ηγεσία της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ στην κηδεία της αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντς, με την παρουσία στρατιωτικών από μονάδες που πολέμησαν στα νησιά.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος θα προσκληθεί στην κηδεία. Η κηδεία της, με στρατιωτικές τιμές, θα αρχίσει με μια νεκρική πομπή που θα περάσει από περιοχές του Λονδίνου και θα καταλήξει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αργεντινή: Καμία ανακοίνωση για το θάνατο της Θάτσερ

Μάργκαρετ Θάτσερ: Ο θάνατος της διχάζει τον βρετανικό και διεθνή Τύπο

Σε άγνωστη τοποθεσία το φέρετρο με τη σορό της Θάτσερ. Στις 17 Απριλίου η κηδεία

SHARE:

24Media Network