Βαθαίνει όλο και περισσότερο η θάλασσα

Βαθαίνει όλο και περισσότερο η θάλασσα

Το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική, είναι η κύρια αιτία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως, σύμφωνα με πολυετή μελέτη επιστημόνων, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη. Τα 15 εκατοστά θα έχει φθάσει η άνοδος της στάθμης μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Περίπου 475 γιγατόνους χάνουν κατά μέσο όρο από τη μάζα τους κάθε χρόνο οι παγετώνες σε Γροιλανδία και Ανταρκτική, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικάνικης Ένωσης Γεωφυσιολόγων, η οποία διήρκεσε 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες απέδειξαν, πως ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι σε Γροιλανδία και Ανταρκτική, έχει πλέον ξεπεράσει το ανάλογο φαινόμενο στα παγόβουνα και τους πολικούς πάγους.

Μόνο από την τήξη των πάγων στις δυο αυτές περιοχές, η άνοδος της στάθμης του θαλάσσιου ύδατος φτάνει τα 1,3 χιλιοστά το χρόνο, κατά μέσο όρο, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2050 η στάθμη θα έχει ανέβει κατά 15 εκατοστά.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η θάλασσα θα έχει ανέβει περισσότερο από ότι προέβλεπε η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το 2007 το Διακυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Φυσικά, υπαίτιος για το φαινόμενο αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον άνθρωπο, ο οποίος με την υπερβολική χρήση των αερίων της καύσης των υδρογονανθράκων, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

SHARE:

24Media Network