Απαγωγή 80 Τούρκων: Με αντίποινα απειλεί ο Νταβούτογλου

Απαγωγή 80 Τούρκων: Με αντίποινα απειλεί ο Νταβούτογλου

Αγωνία για τη ζωή δεκάδων Τούρκων, που απήχθησαν από την οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος". Έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση η Τουρκία

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε κρατούν ομήρους 80 τούρκους πολίτες, τους οποίους έπιασαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι 49 τούρκοι πολίτες κρατούνται όμηροι μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη την Τετάρτη, όπως και 31 ακόμη, οδηγοί φορτηγών που απήχθησαν την Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Μεταξύ των ομήρων που απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο, και οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε μια βάση των ανταρτών του ΙΚΙΛ, πιστεύεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον δύο παιδιά, όπως και ο πρόξενος Εζτούρκ Γιλμάζ.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους τούρκους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να "δοκιμάζει" την ισχύ της Τουρκίας.

"Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε μια ήρεμη διαχείριση της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρανοηθεί. Αν κάποιος βλάψει τους πολίτες και το προσωπικό μας θα είναι αντιμέτωπος με τα πιο σκληρά αντίποινα", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το προξενείο δεν μπόρεσε να εκκενωθεί πριν την κατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚΙΛ εξαιτίας των κινδύνων που θα αντιμετώπιζε το προσωπικό αν εγκατέλειπε το κτίριο.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντώνται με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας με αφορμή την κατάσταση στο Ιράκ και την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

"Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους σχετικά με την κατάσταση στη Μοσούλη και την απαγωγή των Τούρκων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του γενικού πρόξενου", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος του Συμφώνου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους συμμάχους όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.

"Οι σύμμαχοι παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα", δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από τους αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αποτελούν μια "σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ιράκ και τη σταθερότητα στην περιοχή".

Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα για βοήθεια από τις ιρακινές αρχές σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μοσούλη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network