Απειλεί ο Ερντογάν: Μέχρι τέλους για τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Απειλεί ο Ερντογάν: Μέχρι τέλους για τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Σε ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως "δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε, τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους".

Ομιλία προς τους Τούρκους πρεσβευτές παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας αυστηρά μηνύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

“H σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” είπε με νόημα, λίγο μετά την έναρξη των γεωτρήσεων από το Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

“Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σαμποταρίσματος αλλά και εκβιασμού που γίνονται εξ ονόματος γεωτρήσεων. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah άλλωστε, το τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες.

“Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ και 50 χρόνια περιμένουμε να γίνουμε μέλη”, ανέφερε ακόμη.

“Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση. Προχωράμε στα τελευταία 6 βήματα για τα κριτήρια της άρσης της βίζας”, δήλωσε. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι γεωτρήσεις αποτελούν πεδίο για το οποίο η ΕΕ έχει δεσμευθεί με δέσμη κυρώσεων.

Σχολιάζοντας την παράδοση των S-400 είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως “αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ” στο οποίο μετέχει η Τουρκία. “Κι άλλοι έχουν πάρει ρωσικά όπλα και μετέχουν στο ΝΑΤΟ αλλά δεν υπήρξαν αντιδράσεις”, πρόσθεσε.

Ακόμη, επανέλαβε το αίτημά του προς τις ΗΠΑ να του δώσουν το ΟΚ για να προχωρήσει σε επέμβαση στη βόρεια Συρία εναντίον Κούρδων του PKK.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ, έκανε σαφές πως η Ουάσιγκτον θα λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει εισβολή στην βορειοανατολική Συρία με κύριο στόχο την απώθηση κούρδων ανταρτών που ελέγχουν παραμεθόριες περιοχές και επέμεινε πως οι προετοιμασίες για επέμβαση συνεχίζονται, την ώρα που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα