Απεβίωσε ο "νονός της πολυπολιτισμικότητας" και κορυφαίος θεωρητικός, Στιούαρτ Χολ

Απεβίωσε ο "νονός της πολυπολιτισμικότητας" και κορυφαίος θεωρητικός, Στιούαρτ Χολ
PHOTOGRAPH: DAVID LEVENE

Ποιος ήταν ο πρωτοπόρος θεωρητικός των πολιτισμικών σπουδών, Στιούαρτ Χολ, μια από τις πιο εμπνευσμένες φωνές της μεταπολεμικής Αριστεράς

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο πρωτοπόρος θεωρητικός των πολιτισμικών σπουδών, Στιούαρτ Χολ.

Γνωστός ως "νονός της πολυπολιτισμικότητας", έχτισε μεγάλη καριέρα στη Βρετανία στον κλάδο της κοινωνιολογίας και των σπουδών φύλου. Ο ίδιος, υπήρξε μια από τις πιο εμπνευσμένες φωνές της μεταπολεμικής Αριστεράς.

Γεννήθηκε στη Τζαμάικα το 1932, αλλά από το 1951 ζούσε στην Αγγλία. Οι έρευνες του εστίασαν σε θέματα ταυτότητας, φύλων και καταγωγής, μνήμης και κοινωνικής αλλαγής.

Ο καθηγητής Χολ δίδαξε ως καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 1979 μέχρι 1997, ολοκληρώνοντας μια ακαδημαϊκή καριέρα την οποία ξεκίνησε ως ερευνητής στο πρώτο κέντρο της Βρετανίας για τις πολιτισμικές σπουδές, στο Πανεπιστήμιο του Birmingham το 1964 . Ο Χολ αργότερα θα ηγηθεί του κέντρου το οποίο θεωρήθηκε ως βασικό σχήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτισμικών σπουδών.

Ωστόσο, η επίδρασή του ήταν αισθητή σε επίπεδο έξω από τις σφαίρες του ακαδημαϊκού χώρου. Τα γραπτά του σχετικά με τη φυλή , το φύλο , τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα , και η σύνδεση την οποία άνοιξε και έθιξε μεταξύ των φυλετικών προκαταλήψεων και των ΜΜΕ στη δεκαετία του 1970, θεωρήθηκε πρωτοποριακή .

Αργότερα τα δοκίμια του συνδέθηκαν στενά με το περιοδικό "Μαρξισμός" ενώ το περιοδικό του "Κριτική του Θατσερισμού" αμφισβήτησε τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης σχετικά με την άποψη ότι η κουλτούρα καθορίζεται μονοδιάστατα από οικονομικές δυνάμεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian το 2012, δήλωσε ότι τρεις μήνες στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε, "ήταν αρκετοί για να καταλάβω ότι [η Μ. Βρετανία] δεν ήταν το σπίτι μου. Δεν είμαι Άγγλος και δεν θα γίνω ποτέ. Η ζωή που έζησα είναι μερικώς εκτοπισμός. Η Αγγλία ήταν το όχημα μιας δραπέτευσης και ήταν αποτυχημένη".

Πριν ένα χρόνο, προβλήθηκε στο φεστιβάλ Sundance το ντοκιμαντέρ The Stuart Hall Project, σε σκηνοθεσία του John Akomfrah, για τον οποίο ο Χολ υπήρξε ο προσωπικός ήρωας του.

"Ο Στιούαρτ Χολ ήταν ένα ποπ είδωλο με μυαλό, του οποίου η εικονοκλαστική παρουσία στην πιο δημόσια απ’ όλες τις πλατφόρμες -την τηλεόραση- υποδήλωνε με κάθε τρόπο τις ‘απίθανες πιθανότητες’", είπε για τον ίδιο ο σκηνοθέτης.

Συνδυάζοντας εκτενές αρχειακό υλικό από τηλεοπτικές συνεντεύξεις και βίντεο, το ντοκιμαντέρ Τhe Stuart Hall Project εκθέτει τις ιδέες του Χολ, με μουσική υπόκρουση τις συνθέσεις του Μάιλς Ντέιβις.

(Με πληροφορίες από: Guardian)

SHARE:

24Media Network