Απόδειξη 40.42 ευρώ οδήγησε στην καταδίκη έμπορου ναρκωτικών

Διαβάζεται σε 2'
Απόδειξη 40.42 ευρώ οδήγησε στην καταδίκη έμπορου ναρκωτικών
O Nτιν Κούπερ προδόθηκε από ένα κομμάτι κρέας και δυο ζευγάρια sneakers που αγόρασε. iStock

Ο Ντιν Κούπερ είχε γεμίσει ναρκωτικές ουσίες το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Σέφιλντ. Μια απόδειξη αγοράς κρέατος οδήγησε στη σύλληψη του.

Οι Βρετανικές αρχές πέτυχαν την καταδίκη ενός μεγάλου εμπόρου ναρκωτικών της χώρας, χάριν σε μια απόδειξη από κρεοπωλείο, αξίας 40.24 ευρώ.

Oι ερευνητές του National Crime Agency χρωστούν τη σύλληψη στην μακροχρόνια επιχείρηση με τον κωδικό Venetic που αφορούσε τον τρόπο που επικοινωνούν οι εγκληματίες, μέσω του δικτύου EncroChat. Η πλατφόρμα για χρόνια έδινε σε 50.000 χρήστες τη δυνατότητα να λένε και να γράφουν ό,τι θέλουν, βέβαιοι πως δεν θα αποκαλυφθεί λέξη στις αρχές επιβολής του νόμου.

Δεν είχαν υπολογίσει στην έφοδο ερευνητών στα γραφεία του Encrochat στο Roubaix της βόρειας Γαλλίας, τον Απρίλιο του 2020. Με την αποστολή ψευδών ενημερώσεων, απέσπασαν τα ενοχοποιητικά δεδομένα που αποζητούσαν.

Έτσι, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 51χρονο Ντιν Κούπερ, ο οποίος ‘πλημμύρισε’ το Μάντσεστερ και όχι μόνο με κοκαΐνη αξίας 4.3 εκατομμυρίων ευρώ και ηρωίνη αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα, πρόσφερε και άλλες ουσίες (πχ κεταμίνη, αμφεταμίνη).

Όπως αποδείχθηκε, με handle το Berrystar διαπραγματευόταν τις τιμές των προϊόντων του με μηνύματα.

Για να αποδείξουν οι αρχές πως ο Berrystar είναι ο Κούπερ, εκμεταλλεύτηκαν ένα μήνυμα που είχε στείλει σε συνεργάτη του να πάει σε ένα συγκεκριμένο κρεοπωλείο, συγκεκριμένη ημέρα καθώς «έχει το καλύτερο κρέας που έφαγα ποτέ». Όταν η αστυνομία επισκέφτηκε το όνομα του καταστήματος που έγραψε ο Κούπερ, εντόπισαν απόδειξη 40.24 ευρώ που τον αποκάλυπτε.

Άλλο τραπεζικό αντίγραφο τον συνέδεσε με μήνυμα που είχε αποστείλει σε συνάδελφο του, με το οποίο ενημέρωνε ότι είχε δώσει 284 ευρώ για την αγορά δυο ζευγαριών sneakers σε συγκεκριμένο μαζί που επίσης ονόμασε. Στο σπίτι του βρέθηκαν και τα παπούτσια.

Ενώπιον του δικαστή, ο Κούπερ παραδέχθηκε τις κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την προμήθεια κοκαΐνης, ηρωίνης, αμφεταμίνης, ρητίνης κάνναβης και κεταμίνης σε πελάτες στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Σέφιλντ.

Οι συνομιλίες του EncroChat και οι σημειώσεις που αφορούσαν τον Berrystar έδειξαν ότι ο 51χρονος συμμετείχε σε πληρωμές και ανταλλαγές μετρητών ύψους τουλάχιστον 4.41 εκατομμυρίων ευρώ. Καταδικάστηκε σε 15ετη φυλάκιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα