Αποφυλακίζεται ο Πιστόριους, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

Διαβάζεται σε 2'
Ο Όσκαρ Πιστόριους
Ο Όσκαρ Πιστόριους Associated Press

Σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, ο πρώην παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους αποφυλακίζεται υπό όρους. Το χρονικό της υπόθεσης.

Ο πρώην παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους αναμένεται να αποφυλακιστεί με αναστολή, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο 37χρονος σήμερα Πιστόριους την πυροβόλησε θανάσιμα μέσα από την πόρτα του μπάνιου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, ισχυριζόμενος αργότερα ότι είχε την εντύπωση πως πρόκειται για διαρρήκτη.

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκισης, με την επιτροπή αναστολών να ορίζει την αποφυλάκισή του για τις 5 Ιανουαρίου 2024.

Η μητέρα της άτυχης κοπέλας δεν αντιτάχθηκε στην αποφυλάκιση με εγγύηση, αλλά σε επιστολή που απέστειλε στο συμβούλιο αναστολών δήλωσε ότι αναρωτιέται αν τα «τεράστια προβλήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θα «ανησυχούσε για την ασφάλεια κάθε γυναίκας» που έρχεται τώρα σε επαφή μαζί του.

Η ίδια επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση για την υπό όρους αποφυλάκιση του πρώην παραολυμπιονίκη. Ο σύζυγός της και πατέρας της Ρίβα, Μπάρι, πέθανε νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με τη Τζουν, η πίεση και στους δύο ήταν τεράστια.

Αυτή ήταν η δεύτερη ακρόαση του Πιστόριους για αναστολή της ποινής του, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η πρώτη του αίτηση απορρίφθηκε τον Μάρτιο, επειδή δεν είχε συμπληρώσει το ελάχιστο διάστημα κράτησης.

«Το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την υπό όρους αποφυλάκιση του κ. Οσκαρ Πιστόριους από τις 5 Ιανουαρίου 2024» αναφέρεται στην ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 2013, ο Νοτιοαφρικανός αθλητής σκότωσε τη σύντροφό του, το 29χρονο μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ, πυροβολώντας τη στην οικία τους στην Πρετόρια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε αργότερα ότι την μπέρδεψε για διαρρήκτη.

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε το 2014, πρωτοδίκως, σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από δίκη αρκετών μηνών που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.

Το 2016 του επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης έξι ετών, μετά από έφεση που είχε προηγηθεί, ποινή που εξακολουθεί να θεωρείται επιεικής από την εισαγγελία.

Βάζοντας τέλος σε ένα μακρύ νομικό έπος, το Ανώτατο Εφετείο καταδίκασε τελικά τον Όσκαρ Πιστόριους, τον Νοέμβριο του 2017, σε 13 χρόνια και 5 μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα