Αποκαλύψεις για την υγεία του Ερντογάν

Αποκαλύψεις για την υγεία του Ερντογάν
Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης AP

Δημοσιογράφος αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο Ερντογάν για να του αφαιρεθεί όγκος και αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιληψίας.

Στη δημοσιοτητα έβγαλε το ιατρικό ιστορικό του Τούρκου προέδρου ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος είναι γνωστός πολέμιος του καθεστώτος Ερντογάν.

Ειδικότερα, σε άρθρο του στο Nordic Monitor, ο Μποζκούρτ, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο Ερντογάν για να του αφαιρεθεί όγκος και αναφέρει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιληψίας.

Ο Μποζκούρτ γράφει ότι “αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο Ερντογάν, επέζησε από καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν 57 ετών.

Σύμφωνα με πηγές που φέρονται να γνωρίζουν πληροφορίες για την υγεία του Ερντογάν, ο καρκίνος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης του Τούρκου προέδρου. Η μικροσκοπική εξέταση ενός δείγματος ιστού έδειξε ότι είχε όγκο. Με περαιτέρω εξετάσεις, προσδιορίστηκε αργότερα ότι αυτός ήταν μεγέθους 10-15 εκατοστών. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις από τις πηγές αυτές, έγιναν υπό τη συνθήκη ανωνυμίας, δεδομένου ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει απολύσει (και φυλακίσει) χιλιάδες επαγγελματίες υγείας από το 2016 μέχρι σήμερα.

Η επέμβαση για καρκίνο

Έχοντας αποφασίσει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί του Ερντογάν αναζήτησαν τον καλύτερο χειρουργό που θα μπορούσε να αναλάβει την επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Το όνομα του καθηγητή Dursun Buğra, ενός πολύ γνωστού χειρουργού, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, με επικεφαλής τον Δρ Fahrettin Koca, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Υγείας. Ο Koca ήταν τότε υπεύθυνος για τη διαχείριση των μυστικών επενδύσεων της οικογένειας του Τούρκου προέδρου στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Medipol.

Η μυστικότητα ήταν πρωταρχικής σημασίας, καθώς οποιαδήποτε αποκάλυψη της φθίνουσας υγείας του Ερντογάν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του, οι οποίοι θα άρχιζαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν ικανός να καταλάβει το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Μοσοκομείο του Μαρμαρά από μια ομάδα χειρουργών και ειδικών με επικεφαλής τον Buğra και τον βοηθό του, Δρ Emre Balık. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρέθηκαν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν.

Η επίσημη δήλωση για τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα από το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο ανέφερε ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για πεπτικό πρόβλημα και σύντομα θα επανέλθει στα καθήκοντά του. Η ανακοίνωση δεν έκανε λόγο για όγκο. Ο τότε υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκντατς, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής στο κόμμα του Ερντογάν, είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικο σχετικά με με την υγεία του Ερντογάν και ότι οι γιατροί του συνέστησαν απλά ξεκούραση.

Το μόνο δημόσιο σχόλιο που υπάρχει για τη φύση της επέμβασης προέρχεται από την ιατρική ομάδα που την ανέλαβε και συγκεκριμμένα από τον καθηγητή Mehmet Füzün (ειδικευμένο στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τότε πρόεδρο του Πανεπιστημίου  Eylül). Ο Füzün  ήταν παρών στην επέμβαση ως ειδικός αλλά δεν συμμετείχε σε αυτή. “Οι εντερικοί πολύποδες που αφαιρέσαμε κατά τη διάρκεια της επέμβασης τριών ωρών ήταν μεγάλοι αλλά όχι κακοήθεις” είπε. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι παρατηρήσεις του Füzün αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι είχε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη…

Ο Ερντογάν βγήκε από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το γραφείο του μετά το εξιτήριο τον έδειχναν χαμογελαστό ενώ σύντομα πραγματοποίησε και τη συνάντησή του τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο σπίτι του στο Üsküdar της Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Ο Μπάιντεν ήταν στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα. Η δεύτερη σειρά φωτογταφιών ήρθε από τη συνάντησή του με τον τότε κυβερνήτη του Κατάρ Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι. Ο Αλ-Τάνι και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο σπίτι του Τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη για μιάμιση ώρα στις 7 Δεκεμβρίου 2011.

Ένας χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της επέμβασης, δήλωσε στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε μετά το χειρουργείο σε χημειοθεραπεία (αλλά όχι σε θεραπεία ακτινοβολίας(, η οποία επέτρεψε στον πρόεδρο να επανέλθει πιο γρήγορα. “Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να επιβιώσουν έως και 20 χρόνια ως υγιή άτομα” είπε, μιλώντας υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας.

Παρά τα προβλήματα υγείας, ο Πρόεδρος Ερντογάν φαινόταν να είναι αρκετά δυνατός ώστε να κάνει αρκετές δημόσιες ομιλίες. Υπήρξαν βέβαια αρκετές περιπτώσεις που είτε εμφανίστηκε να αποκοιμείται κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, είτε να χάνει την ισορροπία του, ενώ περπατούσε. Ειδικοί που παρατήρησαν τον Ερντογάν λένε ότι τα συμβάντα αυτά μπορεί να σχετίζονται με τον φόρτο εργασίας του, και ότι ο Τούρκος πρόεδρος ίσως ήταν απλά κουρασμένος και δεν κοιμόταν αρκετά.

Επιληψία

Ο Ερντογάν πάσχει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει ειδικά τον εγκέφαλο. Είχε επιδείξει συμπτώματα: Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν στον δρόμο για το κοινοβούλιο όταν λιποθύμησε, και οι σωματοφύλακες του – που τον είχαν κλειδώσει κατά λάθος στο αυτοκίνητο από πανικό – έπρεπε να σπάσουν τα παράθυρα με σφυρί για να τον βγάλουν. Μεταφέρθηκε στο κοντινό Νοσοκομείο Güven για επείγουσα θεραπεία. Το γραφείο της τουρκικής προεδρίας ισχυρίστηκε ότι η αρτηριακή πίεση του Ερντογάν ήταν χαμηλή καθώς ήταν σε νηστεία και ότι η υγεία του ήταν καλή.

Στο νοσοκομείο, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε αμέσως στο τμήμα ακτινολογίας όπου πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί το πρόβλημα που μπορεί να είχε προκαλέσει προσωρινά την απώλεια συνείδησης. Σταθεροποιήθηκε και τα ζωτικά του όργανα επανήλθαν στο φυσιολογικό. Δεν επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από επιληψία ούτε από το νοσοκομείο ούτε από το γραφείο του – παρόλο που ο ειδικός νευρολογίας, ο Δρ Fethiye Sümer Güllap (ο πρώτος γιατρός που εξέτασε τον Ερντογάν) απεφάνθη ότι ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη κρίση επιληψίας. Η κθεσή του εξαφανίστηκε από τα αρχεία του νοσοκομείου και ο νευρολόγος πέθανε σε  ηλικία 42 ετών κάτω από αυτό που κάποιοι χαρακτήρισαν ως “ύποπτες συνθήκες”.

Ο δημοσιογράφος Serdar Özsoy, ο οποίος τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες από το περιστατικό λιποθυμίας, συνελήφθη από σωματοφύλακες μετά από αίτημα του εκπροσώπου του Ερντογάν, Akif Beki, ο οποίος κατέσχεσε την κάμερα και τις φωτογραφίες του δημοσιογράφου.

Οι ισχυρισμοί περί επιληψίας ξαναβγήκαν στο προσκήνιο από τον Fuat Avni στο Twitter τον Μάιο του 2016. Ο Avni, του οποίου οι αποκαλύψεις κατά καιρούς αποδείχθηκαν αληθείς σε πολλές περιπτώσεις, ανέφερε ότι οι επιληπτικές κρίσεις του Ερντογάν είχαν αυξηθεί και ότι οι γιατροί του ανησυχούσαν ότι μπορεί να πάθει επιληπτική κρίση σε δημόσια εμφάνισή του.

Ειδικοί που μίλησαν στο Nordic Monitor ανέφεραν ότι η λιποθυμία του 2016 πιθανότατα προκλήθηκε από φάρμακο που δεν ήταν κατάλληλο για τον Ερντογάν ή ότι παρέλειψε να πάρει τα χάπια του. Όσο εάν συνεχίζει να παίρνει φάρμακα στη σωστή δοσολογία, θα πρέπει να είναι καλά, πρόσθεσαν.

Οι δημόσιες εκρήξεις, η οργή και οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση του προέδρου Ερντογάν έναντι του Τύπου, όταν τίθεται μια δύσκολη ερώτηση, ίσως να εξηγούνται από την κατάσταση της υγείας του: Oι παρενέργειες των φαρμάκων επιληψίας περιλαμβάνουν άλλωστε αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, διέγερση ή κατάθλιψη. Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει τη γρήγορη αλλαγή στάσης  του Ερντογάν για τις δηλώσεις του που έχουν καταγραφεί δημοσίως, τις οποίες αρνείται στη συνέχεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια δήλωση του Turhan Çömez, ιατρού και πρώην υποστηρικτή του Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για ποινικά αδικήματα το 2008. Σε εμφάνισή του στην τηλεόραση τον Δεκέμβριο του 2014, ο Çömez είπε ότι συμβούλευε τον Ερντογάν για την υγεία του όταν δούλευε μαζί του: “Συμμετείχα στις χειρουργικές επεμβάσεις που υπέστη ο Ερντογάν. Κράτησα ακόμη και τον εξοπλισμό αναισθησίας στο σπίτι μου την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση που κάποιος ήθελε να τον βλάψει (παραβιάζοντας τον εξοπλισμό)”, είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποτε πήγε τον Ερντογάν στο εξωτερικό για θεραπεία. Ο Çömez εγκατέλειψε την Τουρκία και παρέμεινε φυγάς για χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Ζει ακόμα στη Βρετανία..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα