Αποκαλυπτική εικόνα δορυφόρου: Στη Γάζα έχει χτυπηθεί το 35% των κτιρίων

Διαβάζεται σε 5'
Εικόνες καταστροφής στο Nusseirat refugee camp στην κεντρική Γάζα
Εικόνες καταστροφής στο Nusseirat refugee camp στην κεντρική Γάζα AP Photo Adel Hana

Το 35% των κτιρίων του παλαιστινιακού θύλακα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αγωνία για τη Ράφα, φεύγει νέο πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο.

Η Δορυφορική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT) δημοσίευσε την Πέμπτη μια ενημερωμένη εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί ως τώρα σε κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Οι εικόνες συλλέχθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και δείχνουν το εύρος της καταστροφής. Συνολικά, το 35% όλων των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές, αντιπροσωπεύοντας 88.868 οικοδομήματα. Από αυτά 31.198 έχουν καταστραφεί πλήρως, 16.908 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 40.762 έχουν υποστεί μέτριες ζημιές. Οι παραπάνω αριθμοί συνεπάγονται αύξηση σχεδόν 20.000 κατεστραμμένων οικοδομημάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Η πόλη Khan Yunis έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά καθώς 12.279 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 2.010 έχουν ισοπεδωθεί πλήρως τις τελευταίες μόνο ημέρες στην πόλη της Γάζας. Στο Khan Yunis καταγράφονται 6.663 κτίρια που καταστράφηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας UNOSAT.

Η UNOSAT διευκρινίζει ακόμη πως “θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να συνεργάζεται με ανθρωπιστικούς εταίρους για την παροχή ακριβών και έγκαιρων πληροφοριών για αποτελεσματικές προσπάθειες επέμβασης” στην περιοχή.

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω βομβαρδισμών

Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ένα δεύτερο πλοίο, το The Jennifer, θα φύγει από την Κύπρο για τη Γάζα μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Αναμένεται να μεταφέρει συνολικά 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Η φορτηγίδα είναι αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Λάρνακας.

Σε επιστολή του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να δημιουργήσει μια προσωρινή αποβάθρα στις ακτές της Γάζας για να διευκολύνει και να ενισχύσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό της. Η κατασκευή της προβλήτας ωστόσο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Έτσι, το πλοίο “The Jennifer” θα λειτουργήσει και ως ενδιάμεση προβλήτα στη Γάζα όταν φτάσει σε αυτή.

Δείτε την εικόνα του δορυφόρου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ για τη Γάζα:

gaza

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη πως “το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο της Ράφα” ακόμη κι αν αυτό “προκαλέσει ρήξη με τις ΗΠΑ”, μιλώντας για περιγράφοντας τη γεμάτη πρόσφυγες πόλη ως τον “τελευταίο προμαχώνα της Χαμάς που φιλοξενεί το ένα τέταρτο των μαχητών της οργάνωσης”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την εκκένωση πολιτών και για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας – μέτρα που κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν στον Λευκό Οίκο τις επόμενες ημέρες, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παιδιά στη Ράφα περιμένουν φαγητό
Παιδιά στη Ράφα περιμένουν φαγητό AP Photo Fatima Shbair

Αγωνία για τη Ράφα – Προσπάθειες Μπλίνκεν

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους προκειμένου να πιέσουν για την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε χθες Τετάρτη νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον οποίο συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα, αφού το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές συζητούν μια εκεχειρία διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Εκτοπισμένοι στη Ράφα
Εκτοπισμένοι στη Ράφα AP Photo Fatima Shbair

Ωστόσο η Χαμάς τονίζει ότι θα απελευθερώσει τους ομήρους μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι συζητά μόνο μια προσωρινή παύση. Ο Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη για εκεχειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ μιλώντας στο αμερικανικό podcast “Call Me Back with Dan Senor” δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει τα σχέδιά του για χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις της. Ο Ισραηλινός υπουργός εκτίμησε ότι στη Ράφα παραμένουν τέσσερα άθικτα τάγματα της Χαμάς, ενισχυμένα από μαχητές που υποχώρησαν από άλλες περιοχές της Γάζας, το 25% των δυνάμεων της παλαιστινιακής οργάνωσης πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

Σημειώνεται τέλος πως τουλάχιστον 31.923 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.096 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα που ο λιμός θερίζει τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τη Liberation, τα δύο τρίτα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα