Αποκάλυψη: Διάβασαν τις "κρυφές" σελίδες στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Οι "κρυμμένες" σελίδες από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
Οι "κρυμμένες" σελίδες από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ AP

Η τεχνολογία έδωσε στους ειδικούς τη δυνατότητα να διαβάσουν δύο σελίδες που η Άννα Φρανκ είχε φροντίσει επιμελώς να κρύψει στο ημερολόγιό της, αποκαλύπτοντας ότι ήταν μια έφηβη που δεν διέφερε σε τίποτα από τους συνομήλικούς της.

Τι θα μπορούσε να κρύβει μια έφηβη στο ημερολόγιό της; Το ερώτημα που βασανίζει εκατομμύρια γονείς αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν μιλάμε για το θρυλικό ημερολόγιο της Άννα Φρανκ.

Εδώ και δεκαετίες, ιστορικοί και επιστήμονες προσπαθούσαν να "διαβάσουν" δύο σελίδες που ήταν καλυμμένες με ένα σκούρο καφέ αυτοκόλλητο, δίχως να μπορούν να δώσουν απάντηση στο μεγάλο αυτό ερώτημα. Ύστερα από χρόνια μελετών και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, κατάφεραν επιτέλους να βρουν την απάντηση. Το Μουσείο της Άννα Φρανκ μαζί με άλλα ολλανδικά ιδρύματα και ινστιτούτα.

ADVERTISING
Το χειρόγραφο που κρυβόταν στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
Το χειρόγραφο που κρυβόταν στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ AP

Οι δύο σελίδες του ημερολογίου δεν έκρυβαν κάποιο μεγάλο μυστικό, ούτε φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για τις αγωνιώδεις ημέρες εγκλεισμού της μικρής Γερμανοεβραίας όσο ήταν κρυμμένη μαζί με την οικογένειά της για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Ναζί. Αντίθετα, αποκαλύπτουν ότι η Άννα Φρανκ δεν διέφερε σε τίποτε από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της. Τόσο του "τότε", όσο και του "σήμερα".

Γιατί σε αυτές τις δύο σελίδες, η Άννα Φρανκ έγραψε μια σειρά από "βρώμικα" αστεία και σκέψεις γύρω από το σεξ. Και όπως ήταν επόμενο, το νεαρό κορίτσι φρόντισε να κρύψει τα γραπτά της προκειμένου να μην τα διαβάσει κανείς από την οικογένειά της όσο διάστημα ζούσαν όλοι μαζί έγκλειστοι σε μία σοφίτα. Μια απόλυτα φυσιολογική σκέψη για ένα κορίτσι 13-15 ετών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη δεκαετία του 1940.

Σε ένα από τα αποσπάσματα αναφέρει: "Όλοι οι άνδρες πηγαίνουν με γυναίκες. Και υπάρχουν γυναίκες που τους πλησιάζουν στο δρόμο για να πάνε μαζί τους. Στο Παρίσι υπάρχουν μεγάλα σπίτια γι αυτό. Ο μπαμπάς έχει πάει εκεί".

Όπως είπε και ο διευθυντής του Μουσείου Άννα Φρανκ, Ρόναλντ Λέοπονλντ, παρουσιάζοντας τις σελίδες: "Όπως κάθε άλλος έφηβος, είναι φυσικό να την απασχολεί το θέμα του σεξ".

Με τη χρήση της τεχνολογίας οι ειδικοί διάβασαν τις
Με τη χρήση της τεχνολογίας οι ειδικοί διάβασαν τις "κρυφές" σελίδες στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ AP

Η Άννα Φρανκ έζησε για ένα μεγάλο διάστημα με την οικογένειά της σε έναν κρυφό χώρο ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ, εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να γλιτώσουν από τα χέρια των Ναζί.

Ωστόσο, το 1944 τους ανακάλυψαν. Το νεαρό κορίτσι μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και πέθανε το 1945 σε ηλικία 15 ετών.

Το ημερολόγιό της, που δημοσιεύθηκε δύο χρόνια αργότερα, μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και απέκτησε μυθικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας ένα από τα διασημότερα αναγνώσματα ως τις μέρες μας, ενώ μεταφέρθηκε πολλές φορές στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, συνεχίζοντας να αποτελεί πηγή έμπνευσης μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ: Νέα έρευνα επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση

Ένα ποίημα της Άννας Φρανκ πωλήθηκε έναντι 140.000 ευρώ

Απεβίωσε η γυναίκα που έκρυβε την Άννα Φρανκ

SHARE:

24Media Network