Απολύθηκαν δημοσιογράφοι του RBC γιατί τόλμησαν να αναφερθούν στο 'Παλάτι του Πούτιν'

Απολύθηκαν δημοσιογράφοι του RBC γιατί τόλμησαν να αναφερθούν στο 'Παλάτι του Πούτιν'

Την οργή του Κρεμλίνου προκάλεσε πρόσφατο δημοσίευμα του ρωσικού ομίλου για τη σύνδεση του προέδρου της χώρας με μια μονάδα καλλιέργειας στρειδιών

Την πόρτα της εξόδου από τον ρωσικό όμιλο RBC είδαν την Παρασκευή τρεις κορυφαίοι δημοσιογράφοι του, καθώς τόλμησαν να κάνουν αρνητικές αναφορές για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πηγή του Reuters στον όμιλο, ανέφερε ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι οι υπεύθυνοι υπέκυψαν στις πιέσεις του δυσαρεστημένου από τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, Κρεμλίνου.

Πρόκειται για την Ελιζαβέτα Οσετίνσκαγια, διευθύντρια σύνταξης του ομίλου, τον Μαξίμ Σολιούς, συντάκτη της εφημερίδας και τον Ρομάν Μπαντάνιν, συντάκτη του πρακτορείου ειδήσεων. Όπως τόνισε η πηγή, η διοίκηση ήθελε να απολύσει τον συντάκτη της εφημερίδας και οι δύο άλλοι δημοσιογράφοι αποχώρησαν μόνοι τους ως ένδειξη συμπαράστασης.

Την Τετάρτη η εφημερίδα του ομίλου ανέφερε ότι μια μονάδα καλλιέργειας στρειδιών αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κοντά σε ένα μεγαλοπρεπές ακίνητο στα νότια της χώρας, το οποίο αποκαλείται "Παλάτι του Πούτιν" από τα ΜΜΕ της χώρας. Το Κρεμλίνο έχει αρκετές φορές ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν.

"Προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου, το οποίο διαμαρτυρήθηκε στους μετόχους του ομίλου", είπε η πηγή, διατηρώντας για ευνόητους λόγους την ανωνυμία της. Το Κρεμλίνο, πάντως, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι ο Πούτιν έχει οποιαδήποτε σχέση με τους ιδιοκτήτες του ομίλου.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ για το θέμα, απάντησε ότι η απομάκρυνση των δημοσιογράφων δεν συνδέεται με κάποια ενέργεια του Κρεμλίνου.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει προκαλέσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες την οργή του Κρεμλίνου, δημοσιεύοντας τα επιχειρηματικά σχέδια του γαμπρού του Ρώσου προέδρου και λεπτομερείς αναφορές για τους ανθρώπους του στενού κύκλου του Πούτιν, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στα Panama Papers.

"Τον τελευταίο καιρό έχουμε μιλήσει πολύ για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ο όμιλος και σε αυτές τις συζητήσεις δεν μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση για ορισμένα σημαντικά θέματα. Έτσι λήφθηκε η απόφαση να απομακρυνθούν από τον όμιλο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Νικολάι Μόλιμπογκ.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες πολλοί ακόμα δημοσιογράφοι θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Ο όμιλος RBC ανήκει στην Onexim, μια εταιρία που ελέγχεται από τον μεγιστάνα Μιχαΐλ Προκόροφ.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία
SHARE:

24Media Network