Εγκαταλείπουν την Κουντούζ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την αιματηρή επιδρομή των Αμερικανών

Εγκαταλείπουν την Κουντούζ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την αιματηρή επιδρομή των Αμερικανών

Οι ΓΧΣ αποφάσισαν πως απομάκρυναν το προσωπικό τους από την αφγανική πόλη, μια μέρα μετά την αεροπορική επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών που στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους. Μάλλον δεν πείστηκαν από τη συγγνώμη του Ομπάμα

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε το προσωπικό της από την αφγανική πόλη Κουντούζ, την επομένη του θανάτου 19 ανθρώπων από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους, που μπορεί να επλήγη από αμερικανική επιδρομή.

Το κλείσιμο του κέντρου ιατρικής φροντίδας των MSF αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον άμαχο πληθυσμό της Κουντούζ που βρίσκεται εν μέσω μαχών του αφγανικού στρατού και των ανταρτών Ταλιμπάν για τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης του αφγανικού βορρά. Στην πραγματικότητα είναι οι μοναδικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φροντίσουν τους πιο σοβαρά τραυματίες πολέμου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Δείτε βίντεο από τα συντρίμια του νοσκομείου:

12 υπάλληλοι, επτά ασθενείς και τρία παιδιά ο τραγικός απολογισμός

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το κύριο κτίριο του συγκροτήματος των MSF έγινε στόχος επανειλημμένων βομβαρδισμών που κράτησαν "σχεδόν μία ώρα" και ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αφγανικό και τον αμερικανικό στρατό ότι το κτίριό τους είχε πληγεί από έναν πρώτο βομβαρδισμό. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 υπάλληλοι των MSF και επτά ασθενείς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 37 άνθρωποι.

"Το νοσοκομείο των MSF δε είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε άλλα ιατρικά ιδρύματα. Στο εξής κανείς υπάλληλος των MSF δεν εργάζεται στο νοσοκομείο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτ Στίτζμαν, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

"Αυτή την ώρα δεν μπορώ να σας πω αν το τραυματολογικό κέντρο της Κουντούζ θα ανοίξει και πάλι ή όχι", πρόσθεσε.

Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση

Παγκόσμια κατακραυγή για την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν απλώς πως ερευνούν την υπόθεση και την οργάνωση των ΓΧΣ να ζητούν άμεσα εξηγήσεις. Το περιστατικό καταδίκασε απερίφραστα και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

"Καταδικάζω απερίφραστα το τραγικό και δυσβάσταχτο γεγονός της αεροπορικής επίθεσης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και το νοσοκομείο της Κουντούζ το πρωί του Σαββάτου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον σοβαρό τραυματισμό ιατρικού προσωπικού, ασθενών και άλλων πολιτών" ανέφερε ο επικεφαλής της αφγανικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών Νίκολας Χάισομ.

Συγνώμη ζήτησε ο Μπάρακ Ομπάμα

«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στο ιατρικό προσωπικό και στους άλλους αμάχους οι οποίοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο τραγικό συμβάν στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε μια πλήρη έρευνα, και θα αναμείνουμε τα αποτελέσματα πριν εκφέρουμε οριστική κρίση για τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε νοσοκομείο στο Αφγανιστάν

Η συγγνώμη του Ομπάμα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ

SHARE:

24Media Network