‘Άλλα λόγια’ από τον Πούτιν μετά την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα στην Βρετανία

‘Άλλα λόγια’ από τον Πούτιν μετά την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα στην Βρετανία
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία αρχείου) Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα ο Ρώσος Πρόεδρος ενώ ο Λαβρόφ ζήτησε δείγμα από τον παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση

“Λύστε την υπόθεση και μετά συζητάμε”, ήταν η απάντηση του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε ερώτηση βρετανού δημοσιογράφου για τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει  η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι , προκειμένου η Μόσχα να δώσει εξηγήσεις για το πώς δηλητηριάστηκε ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την Μέι, η πράξη επρόκειτο να εκκληφθεί ως “έκνομη χρήση βίας” του ρωσικού κράτους εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την σύσκεψη Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία της, η πρωθυπουργός υπογράμμισε στους βουλευτές ότι είναι “πολύ πιθανόν” η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια, ενώ τόνισε ότι η Βρετανία “δεν θα ανεχτεί τις εξόφθαλμες προσπάθειες δολοφονίας αθώων πολιτών στο έδαφός της”.

Σε δήλωσή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η βρετανίδα πρωθυπουργός, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σκριπάλ ήταν στόχος “στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα που έχει αναπτυχθεί στην Ρωσία” και πως ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον είχε καλέσει τον ρώσο πρεσβευτή και ζήτησε εξηγήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα,απαντώντας, έκανε λόγο για “τσίρκο στο βρετανικό κοινοβούλιο” και για “πρόκληση” εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας.

Κρεμλίνο: Αίτημα για πρόσβαση στα αρχεία της υπόθεσης

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Βρετανία να συμμορφωθεί με την Συνθήκη Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και να παράσχει στη Μόσχα πρόσβαση στα δείγματα του νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

“Μόλις η βρετανική ηγεσία άρχισε να διαδίδει φήμες σχετικά με ρωσική προέλευση της ουσίας που εμπλέκεται στην δηλητηρίαση του Σκριπάλ, ζητήσαμε πρόσβαση στην ουσία ώστε οι ειδικοί μας να την αναλύσουν, όπως προβλέπεται και από τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Με πληροφορίες από:Guardian, RT, sputnik

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα