Απορρίπτεται το αίτημα αναστολής του αντι-μεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ

Republican presidential nominee Donald Trump speaks during the third presidential debate with Democratic presidential nominee Hillary Clinton at UNLV in Las Vegas, Wednesday, Oct. 19, 2016. (AP Photo/David Goldman)
Republican presidential nominee Donald Trump speaks during the third presidential debate with Democratic presidential nominee Hillary Clinton at UNLV in Las Vegas, Wednesday, Oct. 19, 2016. (AP Photo/David Goldman) AP

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αίτημα για προσωρινή αναστολή ισχύος του αναθεωρημένου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου Τραμπ. Φουντώνουν οι αντιδράσεις οργανώσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε χθες αίτημα για προσωρινή αναστολή ισχύος του αναθεωρημένου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως οι δικηγόροι από τις πολιτείες που προσέφυγαν ενάντια στο νέο μέτρο χρειάζεται να καταθέσουν περισσότερο εκτενή δικαστικά έγγραφα.

Οι πολιτείες της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα ήταν οι πρώτες που έθεσαν υπό αμφισβήτηση το αρχικό προεδρικό διάταγμα του Τραμπ που υπέγραψε την 27η Ιανουαρίου και το οποίο απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε υπηκόου επτά χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες, όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, και των σύρων προσφύγων μόνιμα.

ADVERTISING

Το διάταγμα προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ο Τραμπ κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ Τζέιμς Ρόμπαρτ εξέδωσε στις αρχές του περασμένου μήνα προσωρινή δικαστική εντολή που εμπόδιζε την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος Τραμπ εξέδωσε την τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος και οι αντίπαλοι του μέτρου επιδιώκουν να εμποδίσουν την εφαρμογή και αυτού.

Η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να θέσει σε εφαρμογή μια απάνθρωπη και αντισυνταγματική πολιτική

Την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας Μέριλαντ Μπράιαν Ε. Φρος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στην προσφυγή που έχει ήδη καταθέσει η Πολιτεία Ουάσινγκτον, η οποία είχε ξεκινήσει και τον προηγούμενο κύκλο προσφυγών κατά του πρώτου διατάγματος Τραμπ.

«Η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να θέσει σε εφαρμογή μια απάνθρωπη και αντισυνταγματική πολιτική, ενώ επίσης βλάπτει την ασφάλειά μας αντί να μας προστατεύει καλύτερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φρος.

Στα άκρα η αντιπαράθεση

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και των μεταναστών, καθώς και πολίτες ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη χθεσινή απόρριψη από ομοσπονδιακό δικαστή του αιτήματος για προσωρινή αναστολή της ισχύος του διατάγματος.

Το να περνάς ένα φρέσκο στρώμα μπογιάς στην απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων δεν λύνει το βασικό πρόβλημα

«Το να περνάς ένα φρέσκο στρώμα μπογιάς στην απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων δεν λύνει το βασικό πρόβλημα που είναι ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι μας απαγορεύουν τις θρησκευτικές διακρίσεις», τόνισε αξιωματούχος της ένωσης υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU, ο Όμαρ Τζάντουατ, σε ανακοίνωσή του. «Όσο περισσότερο ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει σε αυτό τον δρόμο, τόσο πιο ξεκάθαρα φαίνεται ότι παραβιάζει αυτό τον βασικό κανόνα», πρόσθεσε.

Την προσφυγή κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος κατέθεσαν η ACLU και το National Immigration Law Center εξ ονόματος των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων HIAS και International Refugee Assistance Project, της ένωσης Middle East Studies καθώς και πολλών ατόμων «μεταξύ αυτών Αμερικανοί πολίτες που επηρεάζονται από το διάταγμα», διευκρινίζει η ACLU.

υποκινούνται από ένα αντιμουσουλμανικό αίσθημα

Το νέο διάταγμα, όπως και ο πρόεδρος «υποκινούνται από ένα αντιμουσουλμανικό αίσθημα και κάνουν διακρίσεις βάσει της εθνικής καταγωγής», ισχυρίζονται οι ενώσεις στην προσφυγή τους. Το διάταγμα αυτό «μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς και στέλνει το μήνυμα στους πιο ταλαντούχους πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και μηχανικούς του κόσμου ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι. Αυτό θα προκαλέσει ζημία στα πανεπιστήμια του Μέριλαντ και την οικονομία μας», προσθέτει.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ

24Media Network