Αποστολή στη Σενεγάλη: Dionewar, ένα νησί στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Αποστολή στη Σενεγάλη: Dionewar, ένα νησί στο έλεος της κλιματικής αλλαγής
Στιγμιότυπο από το νησί Dionewar της Σενεγάλης Karim Ndoye / ActionAid

Ο Mama Lamine Ndiaye και ο Lamine Diouf από το νησί Dionewar, μιλούν στο NEWS 24/7 για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ζωές των κατοίκων.

Στο μικρό νησί Dionewar της Σενεγάλης ο Mama Lamine Ndiaye & ο Lamine Diouf παλεύουν καθημερινά για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους περίπου 14.000 κατοίκους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο άνδρες ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο νησί. Μεταξύ αυτών, και το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Η διάβρωση του εδάφους, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η μόλυνση του αέρα και η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργούν ανασφάλεια για το μέλλον των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι εκπέμπουν “SOS” προς την κυβέρνηση της Σενεγάλης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το NEWS 24/7 βρίσκεται στη Σενεγάλη, στο πλαίσιο της αποστολής της Actionaid στη χώρα, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετανάστευση.

Ο Mama Lamine Ndiaye & ο Lamine Diouf μίλησαν στο NEWS 24/7 για τις τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κοινότητά τους, ζητώντας βοήθεια από την κυβέρνηση της Σενεγάλης, η οποία -σύμφωνα με τους ίδιους- δείχνει πλήρη αδιαφορία μέχρι και σήμερα.

Ο Mama Lamine Ndiaye (αριστερά) & ο Lamine Diouf (δεξιά) Karim Ndoye / ActionAid

Αρχικά, ο Mama Lamine Ndiaye, ο οποίος ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών του νησιού και ηγείται ενός Σωματείου που στηρίζει περισσότερες από 500 γυναίκες, μάς μίλησε για τις δυσκολίες που βιώνουν οι άνθρωποι στο Dionewar, λόγω της αλλαγής του κλίματος.

“Η κατάσταση στο νησί μας είναι εξαιρετικά δύσκολη και ήδη σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει αρκετά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες μας. Η θάλασσα βγαίνει προς τα έξω ολοένα και πιο πολύ και το νερό είναι μολυσμένο από τα σκουπίδια. Η ρύπανση είναι τεράστια και οι ζωές μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο”, τόνισε αρχικά ο ίδιος.

“Την ίδια στιγμή, η ζωή των ψαράδων στο νησί έχει αλλάξει ριζικά κατά τα τελευταία χρόνια. Πριν από μια δεκαετία, για παράδειγμα, μπορούσες εύκολα να περπατήσεις λίγα μέτρα μέσα στη θάλασσα και να πιάσεις ένα τσουβάλι ψάρια, να ταΐσεις την οικογένειά σου, να τα πουλήσεις και να επιβιώσεις. Σήμερα, οι ψαράδες μπορεί να βγουν στα 2 χιλιόμετρα με τις βάρκες τους και να γυρίσουν πίσω χωρίς ψάρια και αυτό μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες. Καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει τραγικές συνέπειες για τις ζωές των ψαράδων”, συνέχισε ο Mama Lamine Ndiaye.

Με τη σειρά του, ο Lamine Diouf μίλησε στο NEWS 24/7 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νησί του, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής μετανάστευσης.

“Η ζωή στο νησί έχει δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Η ατμόσφαιρα είναι έντονα μολυσμένη, τα σκουπίδια βρίσκονται ένα βήμα από τη θάλασσα και οι κάτοικοι κατανοούν πλέον πως πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση της χώρας, ώστε να μη χάσουμε το νησί μας. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας να λάβουμε ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση, λαμβάνουμε μόνο υποσχέσεις και στο τέλος αδιαφορία”, είπε αρχικά ο Lamine Diouf.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εντατικοποίηση των καιρικών φαινομένων και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αναγκάσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι κλιματικοί παράγοντες αποτελούν απειλή για τη ζωή των ανθρώπων και πολλές φορές ο μόνος τρόπος προσαρμογής στις νέες συνθήκες είναι η μετανάστευση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ζουν σε ευάλωτες ζώνες και ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τη γεωργία.

Σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής μετανάστευσης, ο ίδιος δήλωσε:

“Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κάτοικοι του Dionewar τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται όλο και περισσότερο να εγκαταλείπουν το νησί, ως μοναδική λύση επιβίωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένας παιδικός μου φίλος, αλλά και ο 18χρονος γιος της αδερφής μου, που έφυγαν από το νησί, λόγω των σημαντικών αλλαγών που συμβαίνουν εδώ. Ο πρώτος, ψαράς στο επάγγελμα, έφυγε πριν τρία χρόνια από το νησί, καθώς το ψάρεμα έχει γίνει πλέον δύσκολη διαδικασία και τα κέρδη είναι μηδαμινά. Από την άλλη, ο ανιψιός μου, μόλις τέλειωσε το σχολείο, αποφάσισε πως για να καταφέρει να βρει μια αξιοπρεπή εργασία, θα πρέπει να εγκαταλείψει το νησί. Το ψάρεμα σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν στο Dionewar. Η μόλυνση είναι τεράστια και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί”.

*Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τριετές Πρόγραμμα Faces of Migration, με στόχο να ενισχυθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και την μεταξύ τους σχέση.

Μείνετε συντονισμένοι στο NEWS 24/7, για περισσότερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την αποστολή της ActionAid στη Σενεγάλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version