Αργεντινή: 60% αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς

A man sits at the bus stop in Constitution station in Buenos Aires, Argentina, Thursday, April 6, 2017. A national strike, the first in the era of Mauricio Macri's government, has forced all public transports services to not work Thursday. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
A man sits at the bus stop in Constitution station in Buenos Aires, Argentina, Thursday, April 6, 2017. A national strike, the first in the era of Mauricio Macri's government, has forced all public transports services to not work Thursday. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Με τις αυξήσεις αυτές η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο στον προϋπολογισμό της για το 2018 προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ

Οι τιμές των εισιτηρίων για τα λεωφορεία και για το μετρό του Μπουένος Άιρες θα αυξηθούν φέτος από 30% ως 60%, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς κι άλλες αυξήσεις διαφόρων χρεώσεων, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις.

Με αυτές τις αυξήσεις, η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μάκρι προσπαθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο στον προϋπολογισμό της για το 2018 προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Οι αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων των δημόσιων συγκοινωνιών θα τεθούν σε εφαρμογή μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της Αργεντινής—της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής—θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ανέφερε ότι η προοπτική για τον πληθωρισμό είναι πως θα κυμανθεί από 10 ως 15% φέτος.

Η τιμή των εισιτηρίων για τα λεωφορεία θα αυξηθεί από τα 6 πέσος (0,25 ευρώ) στα δέκα πέσος (0,41 ευρώ) ενώ αυτή των εισιτηρίων του μετρό θα αυξηθεί από τα 7,50 πέσος (0,33 ευρώ) στα 12 πέσος (0,50 ευρώ).

Μετά τις συγκοινωνίες, αναμένεται να ακολουθήσουν αυξήσεις τιμών των καυσίμων, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του νερού.

Μετά το τέλος της πολιτικής γενικευμένων κρατικών επιχορηγήσεων που εφάρμοζε η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ κι επί των ημερών του Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, οι τιμές του αερίου, του ηλεκτρικού και του νερού έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια κατά 400%.

Το 2017, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί τελικά πως διαμορφώθηκε περί το 24%, μακράν του 17% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός που εκτέλεσε η κυβέρνηση του Μάκρι. Το σενάριο αυτό είναι πανομοιότυπο με εκείνο που εκτυλίχθηκε το 2016, όταν είχε οριστεί ως στόχος ο πληθωρισμός να μην ξεπεράσει το 25% αλλά στην πραγματικότητα ο δείκτης υπολογίστηκε πως ανήλθε στο 41%.

(Φωτογραφία: AP / Natacha Pisarenko)

SHARE:

24Media Network