Αργεντινή: Δεκάδες τραυματίες σε διαδήλωση κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος – 20 προσαγωγές

Αργεντινή: Δεκάδες τραυματίες σε διαδήλωση κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος – 20 προσαγωγές
Δυνάμεις επιβολής της τάξης Χουχούι AP

Ανάμεσα στους τραυματίες ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι ιθαγενείς διαδηλωτές καταγγέλουν πώς η αναθεώρηση του Συντάγματος θα βλάψει τα πατρογονικά εδάφη και τους φυσικούς τους πόρους.

Επεισόδια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (20/06) μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων επιβολής της τάξης Χουχούι στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες τραυματισμοί, εκ των οποίων ο ένας είναι σοβαρός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η αιτία που γίνονται οι διαδηλώσεις είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχεδόν για 4 ώρες, εκατοντάδες διαδηλωτές έριχναν πέτρες στις δυνάμεις επιβολής, στην επαρχιακή πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ δε Χουχούι. Οι αρχές δηλώνουν πως οι διαδηλωτές δεν έμειναν εκεί, καθώς πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Για αυτούς τους λόγους, οι αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, όπως έδειξαν πλάνα στα ΜΜΕ.

Ο υπεύθυνος για τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας (SAME) της Χουχούι ενημέρωσε χθες το απόγευμα στο κανάλι TN πως δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε “50 ως 70” ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν τραυματιστεί ελαφρά από πέτρες ή πλαστικές σφαίρες.

Διαδηλώσεις στη Χουχούι Αργεντινής Javier Corbalan/AP

Όμως ένα άτομο “είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με τραυματισμό στο κρανίο“. Πλάνα της τηλεόρασης έδειχναν τον διαδηλωτή να είναι κάτω στο έδαφος, ενώ γύρω του είχε σχηματιστεί μια λίμνη από αίμα.

Προσκείμενη πηγή στο Υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας της Χουχούι κάνει λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για περισσότερες από 20 προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από 2 εβδομάδες συνεχόμενων διαδηλώσεων και αποκλεισμών δρόμων από διάφορες κοινωνικές δομές -δημόσιοι λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, μέλη φυλών αυτοχθόνων-, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν εξαιτίας της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος της επαρχίας Χουχούι, την οποία κυβερνά ο Χεράρδο Μοράλες, δεξιάς παράταξης και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά, το νέο Σύνταγμα καταγγέλεται κατά βάση από αντιπρόσωπους κοινοτήτων ιθαγενών, οι οποίοι πιστεύουν ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους, κυρίως ως προς τα πατρογονικά εδάφη τους και τους φυσικούς πόρους τους, αφού η αγροτική και τουριστική επαρχία έχει καλά κοιτάσματα λιθίου.

Διαδηλώσεις στη Χουχούι Αργεντινής Javier Corbalan/AP

Ο Μοράλες σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως 2 άρθρα αποσύρονται για επανεξέταση, ενώ τους διαβεβαίωσε πως κατανοεί τις “αμφιβολίες” των κοινοτήτων των αυτοχθόνων. Ωστόσο, ενώ το νέο κείμενο έχει μείνει ανολοκλήρωτο, παρόλα αυτά ψηφίστηκε την Τρίτη από το επαρχιακό Κοινοβούλιο.

‘Αλλη διατάξη του κειμένου που έφερε αντιδράσεις είναι ο περιορισμός των μορφών κοινωνικής διαμαρτυρίας, καθώς δεν επιτρέπονται οι αποκλεισμοί δρόμων και οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο Μοράλες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλληλοκατηγορήθηκαν για τις αναταραχές. Ο κυβερνήτης της Χουχούι κατήγγειλε πολιτικοποίηση απο “ριζοσπαστική αριστερά” και τον “κιρσνερισμό” κατα τον οποίο βρίσκεται στην εξουσία στο Μπουένος Άιρες.

Μέσα από το Twitter ανέφερε πως θεωρεί “υπεύθυνους τον πρόεδρο (Αλμπέρτο Φερνάντες) και την αντιπρόεδρο (Κριστίνα Κίρσνερ) για την ακραία βία που ζει η Χουχούι”

Ο Φερνάντες από τη δική του σκοπιά ανέφερε ότι πρέπει “σταματήσει αμέσως η καταστολή” στην επαρχία, θεωρώντας πως ο Μοράλες έχει “ακέραιη την ευθύνη” για τα γεγονότα. Επιπλέον, δήλωσε πως ο νόμος της Χουχούι είναι ενάντια του εθνικού Συντάγματος.

Διαδηλώσεις στη Χουχούι Αργεντινής Juan Burgos/AP

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τις ενέργειες (…) για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις στην επαρχία Χουχούι στην Αργεντινή”. Ακόμη, είπε πωε χρειάζται να τηρηθούν “δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, οι διαμερικανικοί κανόνες για τη χρήση ισχύος, και να διεξαχθεί διαδικασία διαλόγου αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και διαπολιτισμική, στο πλαίσιο της οποίας τα δικαιώματα των συνδικάτων και των αυτοχθόνων λαών θα γίνουν σεβαστά”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα