Αρμενία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του προέδρου Σαρκισιάν

Αρμενία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του προέδρου Σαρκισιάν
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σαρκισιάν στην Αρμενία AP

Η εκλογή του προέδρου Σαρκισιάν με ενισχυμένες εξουσίες από το Κοινοβούλιο πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στο Γερεβάν, ύστερα από εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για μια "βελούδινη επανάσταση"

Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν και σήμερα να διαμαρτύρονται στη Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, κατά του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος εξελέγη χθες από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες.

Δεκάδες διαδηλωτές προσήχθησαν από τις αρχές ενώ προσπαθούσαν να αποκλείσουν μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες του Γερεβάν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς σήμερα το πρωί γύρω από την κατοικία του Σερζ Σαρκισιάν ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς μια μεγάλη πλατεία της κεντρικής πόλης.

Την Τρίτη, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Γερεβάν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και βουλευτή Νικόλ Πασινιάν, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αρμενία.

Ο Πασινιάν ανακοίνωσε χθες «την έναρξη μιας ειρηνικής, βελούδινης επανάστασης» και κάλεσε «να σταματήσει η λειτουργία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».

Ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος ολοκλήρωσε μόλις τη δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του, επανήλθε στην εξουσία πετυχαίνοντας να εκλεγεί πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο σε μία χώρα όπου, ως αποτέλεσμα μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης, οι εξουσίες του προέδρου είναι κυρίως τιμητικές ενώ ο πρωθυπουργός διαθέτει ενισχυμένες εξουσίες.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση αυτή είχε μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία του Σερζ Σαρκισιάν, ενός πρώην αξιωματικού του στρατού ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2008, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2007-2008.

Ο νέος πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος δεν έχει συγγενικό δεσμό με τον προκάτοχό του, ανέλαβε από την πλευρά του καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, μετά την εκλογή του από το Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα