Άσυλο στον Ισημερινό ζήτα ο Σνόουντεν

Άσυλο στον Ισημερινό ζήτα ο Σνόουντεν

Ο Ισημερινός λέει πως ο Σνόουντεν έχει υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βιετνάμ, δήλωσε σήμερα ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, υπέβαλε αίτημα για πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, όμως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε αίτημα για άσυλο από τον κ. Σνόουντεν", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Ανόι ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο. "Θα πάρουμε απόφαση γι' αυτό, το αναλύουμε έχοντας μεγάλη αίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των πολιτών στον κόσμο".

Ο Σνόουντεν μετέβη χθες αεροπορικώς από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της ρωσικής πρωτεύουσας. Καταζητείται από τις ΗΠΑ επειδή αποκάλυψε εκρηκτικές πληροφορίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης, έφθασε την Κυριακή στη Μόσχα προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ και ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό.

Οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει το διαβατήριό του και ζητούν να εμποδιστεί ο Σνόουντεν να συνεχίσει το δρόμο του.

"Ξέρουμε πως είναι στη Μόσχα. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις αρχές", διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μια απόφαση υπέρ του Σνόουντεν να βλάψει τις σχέσεις του Κίτο με την Ουάσινγκτον, ο Πατίνο απάντησε: "Ενεργούμε πάντα βάσει αρχών, όχι υπέρ των στενών συμφερόντων μας. Υπάρχουν κυβερνήσεις που ενεργούν περισσότερο υπέρ των στενών συμφερόντων τους. Όχι εμείς. Προσέχουμε τα δικαιώματα του Ανθρώπου".

Ο ιστότοπος WikiLeaks που ιδρύθηκε από τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει άσυλο και ο ίδιος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση, ανακοίνωσε πως ο Σνόουντεν βρίσκεται "καθ' οδόν προς τη Δημοκρατία του Ισημερινού μέσω ασφαλούς οδού για να του χορηγηθεί άσυλο".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παγκόσμια αερογέφυρα για τη φυγάδευση του Σνόουντεν

SHARE:

24Media Network