Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Μην κάνετε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το κτίριο "Harry S. Truman" στην Ουάσινγκτον όπου στεγάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το κτίριο "Harry S. Truman" στην Ουάσινγκτον όπου στεγάζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ASSOCIATED PRESS

Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή "πολύ προκλητικό" βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Ράπισμα" Μογκερίνι στην Τουρκία: Σεβαστείτε την Κυπριακή ΑΟΖ - Η ΕΕ θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση

Τουρκία σε Μογκερίνι: Δεν δεχόμαστε συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων

Αυστηρό μήνυμα και από Αίγυπτο στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Μετά το Barbaros η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

SHARE:

24Media Network