Αυστραλία: Μαύρη τρύπα 12 δισ. δολ. στον προϋπολογισμό

Αυστραλία: Μαύρη τρύπα 12 δισ. δολ. στον προϋπολογισμό

Έλλειμμα 12 δισ.δολ (Αυστ.) παρουσιάζει ο προϋπολογισμός της αυστραλιανή κυβέρνησης για το τρέχον οικονομικό έτος, προοιωνίζοντας αυστηρή λιτότητα για το οικονομικό έτος 2013-2014.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε, ότι το μειωμένο εισόδημα του κράτους από φόρους -εξ αιτίας της υψηλής τιμής του δολαρίου και της φθίνουσας δραστηριότητας της εξορυκτικής βιομηχανίας- αύξησαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η πρωθυπουργός εξήγησε, ότι το εισόδημα του κράτους μειώθηκε κατά 12 δισ. δολάρια -σε σχέση με τους υπολογισμούς του κοινοπολιτειακού θησαυροφυλακίου για το τρέχον έτος- μείωση που επιβάλλει τη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση του ελλείμματος.

Η κ. Γκίλαρντ έσπευσε, όμως να διαβεβαιώσει τον αυστραλιανό λαό, ότι η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να κάνει «δραματικές περικοπές» με τον προϋπολογισμό για το νέο έτος. Απεναντίας, η πρωθυπουργός υπόσχεται αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές, τις οποίες περιέγραψε ως «επένδυση στο μέλλον του έθνους».

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν, ωστόσο, ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στις 14 Μαΐου θα περιλαμβάνει δραστικές περικοπές και αύξηση των φόρων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network