Αυξάνει και τις συντάξεις ο Σάντσεθ – Δύο δισ. το συνολικό κόστος

Αυξάνει και τις συντάξεις ο Σάντσεθ – Δύο δισ. το συνολικό κόστος
Ο Πέδρο Σάντσεθ AP

Η ισπανική κυβέρνηση το πήρε απόφαση: Μετά το βασικό μισθό αυξάνει και τις συντάξεις (με βασιλικό διάταγμα).

Μετά το βασικό μισθό, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην αύξηση και των συντάξεων προσπαθώντας έτσι κατά αυτόν τον τρόπο να δώσει επιπλέον ώθηση στην αγοραστική δύναμη των Ισπανών.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός και οι υπουργοί κατέληξαν στην απόφαση (η οποία άμεσα θα μετουσιωθεί σε βασιλικό διάταγμα) ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 1,6% από την 1η Ιανουαρίου, λίγο παραπάνω δηλαδή από ότι τρέχει ο πληθωρισμός στην Ισπανία (1,2%).

Αποφασίστηκε επίσης να αυξηθούν κατά 3% οι πολύ μικρές, μη ανταποδοτικές συντάξεις που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά δεν εξασφαλίζουν παρά ελάχιστα στους κατόχους τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η πολιτική του λαϊκού κόμματος το οποίο το 2013 είχε αποφασίσει ότι οι συντάξεις θα αυξάνονται μόνο κατά 0,25% όσο τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρουσιάζουν ελλείμματα (αν και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα είχε παραβίαση την απόφασή του προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας της).

Επειδή όμως η κάθε αύξηση έχει το κόστος της, για να υπηρετηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες αυξήσεις θα βγουν από τα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος περίπου 2 δισεκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2018. Ο Σάντσεθ ελπίζει ότι αυτά θα γίνουν κατανάλωση για να κινηθεί περισσότερο η ισπανική οικονομία μέσα στο νέο έτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα