Μπάιντεν για το συλληφθέντα δημοσιογράφο Γκέρσκοβιτς: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα

Διαβάζεται σε 2'
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν AP

Στον έναν χρόνο από τη σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τη Μόσχα να πληρώσει το τίμημα για τις «αποκρουστικές απόπειρές» της να χρησιμοποιεί Αμερικανούς ως διαπραγματευτικά χαρτιά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαρτίου 2023 από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Ο πρώτος δημοσιογράφος που κατηγορείται για κατασκοπεία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, όπως κάνουν και οι ΗΠΑ, η εφημερίδα του, η Wall Street Journal, και οι οικείοι του.

Νωρίτερα την Παρασκευή η οικογένεια του δημοσιογράφου σε επιστολή της προς τους αναγνώστες της Wall Street Journal, είπε θα συνεχίσει τη μάχη της για την απελευθέρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι η αθωότητά του της δίνει θάρρος σ’ αυτή τη δοκιμασία.

«Όπως έχω πει στους γονείς του Έβαν, δεν θα σταματήσω να ελπίζω. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κρίνει την κράτηση του δημοσιογράφου «παντελώς άδικη και παράνομη».

«Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώνει το τίμημα για τις αποκρουστικές προσπάθειές της να χρησιμοποιήσει Αμερικανούς ως διαπραγματευτικά χαρτιά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε  ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιείται τίποτε όταν πρόκειται για συζητήσεις για πιθανές ανταλλαγές κρατουμένων, όπως στην περίπτωση του Γκέρσκοβιτς. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «επαφές» οι οποίες διεξάγονται ενόψει ενδεχόμενης ανταλλαγής του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε επίσης εργασθεί στη Μόσχα για το Γαλλικό Πρακτορείο το 2020 και το 2021.

Ο δημοσιογράφος, η εφημερίδα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται ότι είναι κατάσκοπος. Η FSB υποστηρίζει ότι ο Γκέρσκοβιτς επιχείρησε να πάρει στα χέρια του στρατιωτικά μυστικά.

Την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που φυλακίστηκε στη φυλακή Λεφόρτοβο υψίστης ασφαλείας της Μόσχας. Την Τρίτη, ρωσικό δικαστήριο παρέτεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου την κράτησή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα