Μπάιντεν σε Νετανιάχου: “Όχι” σε επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την επίθεση του Ιράν
Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την επίθεση του Ιράν AP

Την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ εξέφρασε την εναντίωση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε αντεπίθεση

Τηλεφωνική συνομιλία, η οποία φέρεται να κράτησε περίπου 25 λεπτά είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο φόντο της άνευ προηγουμένου επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της συνομιλίας και καταδίκασε τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και τόνισε την συμβολή των ΗΠΑ στην αναχαίτισή τους.

“Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ” δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ “παραμένουν σε επαγρύπνηση”, ανακοίνωσε τη σύγκλιση της G7 “για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν” οπως χαρακτηριστικά είπε.

Όμως ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού, μετέδωσε και ένα άλλο σκέλος της μεταξύ τους συνομιλίας, αυτό που αφορά το σενάριο αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα λοιπόν με το Axios, o Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Το ίδιο μετέφερε και ανώτερος αξιωματούχος στο CNN, ο οποίος είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ξεκάθαρο στον συνομιλητή του ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι υποστηρικτές του, που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Όστιν: “Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε”

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν —καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη— εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο κ. Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα