Μπένι Στάινμετζ: Συνελήφθη στην Κύπρο ο Ισραηλινός μεγιστάνας των διαμαντιών

Μπένι Στάινμετζ: Συνελήφθη στην Κύπρο ο Ισραηλινός μεγιστάνας των διαμαντιών
Ο Ισραηλινός μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ AP Photo

Ο Ισραηλινός μεγιστάνας των διαμαντιών Μπένι Στάινμετζ συνελήφθη στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα. Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και είχε καταδικαστεί για διαφθορά στη Ρουμανία.

Ο Γαλλοϊσραηλινός μεγιστάνας των εξορύξεων Μπένι Στάινμετζ (Beny Steinmetz) συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι Αρχές της Ρουμανίας για διαφθορά.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την περασμένη Πέμπτη και ο ίδιος αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου. Δικαστής στην πόλη της Λάρνακας την 1η Σεπτεμβρίου διέταξε την κράτησή του εν αναμονή της μετάφρασης του εντάλματος, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Η Ρουμανία καταδίκασε ερήμην τον Στάινμετζ για απάτη με ακίνητα και τον Δεκέμβριο του 2020 τον καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο Στάινμετζ συνελήφθη την Πέμπτη “κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λόγω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (ΕΕΣ) που εκδόθηκε από τις ρουμανικές αρχές, το οποίο έχει ήδη ακυρωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία“, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου του Στάινμετζ, τον Μάρτιο του 2022 η Ελλάδα απέρριψε το ένταλμαλόγω της παραβίασης του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη – καθώς και του πραγματικού κινδύνου να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση σε περίπτωση έκδοσής του”. Ανάλογη στάση κράτησε και η Ιταλία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η Ιντερπόλ ακύρωσε τη δική της “κόκκινη ειδοποίηση” για την κράτηση του Στάινμετζ, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ρουμανικό ένταλμα σύλληψης. Ο Στάινμετζ άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Στάινμετζ, όπως μεταδίδει το Reuters, εμπλέκεται σε μια ξεχωριστή δικαστική διαμάχη στην Ελβετία, όπου κρίθηκε ένοχος για διαφθορά σε μια υπόθεση σχετικά με άδειες εξερεύνησης κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα.

“Ο Μπένι Στάινμετζ καλωσορίζει την ευκαιρία να δικαιωθεί σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό κράτος, εναντίον της Ρουμανίας, μιας χώρας διαβόητης για την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του.

Ο Στάινμετζ, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης έως ότου εξαντληθεί η διαδικασία έφεσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η είδηση πως ο επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ παραμένει στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας -ανακληθείσας από την Interpol- “ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων”.

Η “ερυθρά αγγελία” αρχικά εκδόθηκε από την Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών για την καταδίκη του Beny Steinmetz -παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθώωσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας – που αφορούσε σε υπόθεση φερόμενης απάτης σχετικά με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Όμως η Interpol στις 29 Οκτωβρίου του 2021, όχι μόνο διέγραψε την αγγελία που είχε εκδώσει για τον Steinmetz από το διεθνές σύστημα συναγερμού, αλλά και συνόδευσε την απόφαση αυτή με πόρισμα σε βάρος της Ρουμανίας.

Ανάμεσα στους λόγους που παρέθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) παρατίθεντο στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του Beny Steinmetz, που όντας πολιτικά υποκινούμενη παραβίασε τα δικαιώματα της υπεράσπισης του.

Η απόφαση του CCF ανέφερε οτι ο Στάινμετζ ενεπλάκη στην πραγματικότητα σε πολιτική και εμπορική διένεξη μεταξύ ενός απογόνου του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Η επιτροπή έκρινε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Ρουμανία, λήφθηκαν παράνομα ανακριτικά μέτρα κατά του Στάινμετζ κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI) είχε “ελεύθερα χέρια” για να διευθετήσει τα προϊόντα της ανάκρισης ως μέρος της έρευνας και να “επιλέξει” τις κλήσεις που θα εξετάζονταν από το δικαστήριο, χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ στον ίδιο τον κατηγορούμενο Steinmetz δεν επετράπη πρόσβαση στα υλικά.

Ο περιορισμός της πρόσβασης του Steinmetz στο υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εντολών υποκλοπής και των προϊόντων τους, είχε διαβρώσει, σύμφωνα με την απόφαση του CCF, τις αρχές του νόμου και τα δικαιώματά του για δίκαιη δίκη και αποτελεσματική διαχείριση της υπεράσπισής του.

Το CCF επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν φαινομενικά οριστική, οι αρχές του διεθνούς δικαίου υποστηρίζουν τη χορήγηση δικαιώματος έφεσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Ρουμανία είναι 2η ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. -μετά την Πολωνία- σε αριθμό εκδόσεων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης (ΕΕΣ). Μόνο το 2019 εξέδωσε 1.373 ΕΕΣ (την ίδια χρονιά, η Ελλάδα εξέδωσε 406), εκ των οποίων εκτελέσθηκαν 665. Τα άλλα απορρίφθηκαν. Το 2020 η Διεθνής Διαφάνεια δημοσίευσε δείκτες που αποκάλυψαν πως η Ρουμανία είναι μεταξύ των τριών πιο διεφθαρμένων κρατών της Ε.Ε.

Στο μεσοδιάστημα προέκυψαν στοιχεία που έδειξαν ότι η χώρα που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και δικαστικής αυθαιρεσίας, δεκαπέντε χρόνια αργότερα -εξ ου και τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου.

Έπειτα από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν τα όργανα της Ε.Ε., σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας σε θέματα απονομής Δικαιοσύνης, το 2019 κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας η Έκθεση για τις δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς. Μολονότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας υιοθέτησε την Έκθεση στις 15/10 του 2019, αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μόλις λίγες μέρες και ενώ έγιναν ουκ ολίγες προσπάθειες να παραμείνει στην αφάνεια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα