Μπιλ Γκέιτς: Η κόρη του αποκάλυψε -ίσως άθελά της- το σύνδρομο από το οποίο πάσχει
Διαβάζεται σε 4'
Σε συνέντευξή της, η κόρη του Μπιλ Γκέιτς μίλησε για τις πτυχές του χαρακτήρα του πατέρα της, ενώ έκανε και μια -ίσως όχι ηθελημένα- αποκάλυψη.
- 02 Μαΐου 2025 12:51
Μια αναφορά που προκαλεί συζήτηση έκανε η κόρη του Μπιλ Γκέιτς, Φίμπι, αποκαλύπτοντας δημόσια -ίσως και άθελά της- ότι ο πατέρας της πάσχει από σύνδρομο Asperger, κατατάσσοντάς τον στο φάσμα του αυτισμού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο δημοφιλές podcast “Call Her Daddy”, η 22χρονη Φίμπι ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια Άλεξ Κούπερ, πώς είναι να γνωρίζει τον πατέρα της με τους άνδρες που φέρνει στο σπίτι.
«Για τον εκάστοτε τύπο, είναι τρομακτικό. Για μένα είναι ξεκαρδιστικό γιατί ο μπαμπάς μου είναι κοινωνικά αδέξιος. Όπως έχει πει και ο ίδιος, έχει Asperger. Οπότε, για μένα, είναι πολύ αστείο», ήταν η απάντησή της.
Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι του Μπιλ Γκέιτς δεν έχουν σχολιάσει τις δηλώσεις της κόρης του.
Αν και ο Μπιλ Γκέιτς δεν έχει κάνει ποτέ επίσημη δημόσια δήλωση για διάγνωση με σύνδρομο Asperger, στο απομνημονευματικό του βιβλίο με τίτλο Source Code (αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους), αναφέρει ότι αν μεγάλωνε σήμερα, πιθανότατα θα είχε διαγνωστεί με κάποια μορφή διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ASD).
«Αν μεγάλωνα σήμερα, μάλλον θα με διέγνωσαν με κάτι στο φάσμα του αυτισμού. Όταν ήμουν παιδί, δεν ήταν ευρέως κατανοητό ότι κάποιοι επεξεργάζονται τις πληροφορίες διαφορετικά», γράφει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Independent.
«Οι γονείς μου δεν είχαν καμία καθοδήγηση ή βιβλία για να κατανοήσουν γιατί το παιδί τους κολλούσε σε συγκεκριμένα πρότζεκτ, δεν αντιλαμβανόταν κοινωνικά σήματα ή φερόταν αγενώς χωρίς να καταλαβαίνει τον αντίκτυπο».
Στο ίδιο απόσπασμα, ο Γκέιτς αναφέρεται και στον όρο «νευροδιαφορετικότητα» (neurodivergent), που χρησιμοποιείται σήμερα για να περιγράψει άτομα των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά από το «τυπικό» πρότυπο, επισημαίνοντας ότι η έννοια αυτή δεν υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του ’90.
“Τι στο καλό, εγώ διευθύνω εταιρεία…”
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Axios, ο 69χρονος επιχειρηματίας είχε περιγράψει το πώς αντιλαμβανόταν τη διαφορετικότητά του ως παιδί.
«Πάντα ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός με τρόπους που μπέρδευαν τους άλλους – με την ενέργειά μου, την έντασή μου, το πώς απομονωνόμουν για να μελετήσω πράγματα», είχε δηλώσει.
Και συνέχισε: «Ήταν κάπως μπερδεμένο όταν ήμουν παιδί, γιατί δεν μπορούσες να εξηγήσεις γιατί ο κόσμος αντιδρά περίεργα ή γιατί κάνεις κοινωνικά “λάθη”».
Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, κάποιος τον είχε ρωτήσει πριν από περίπου 25 χρόνια: «Είσαι στο φάσμα;». Η πρώτη του σκέψη ήταν: «Τι στο καλό; Εγώ διευθύνω εταιρεία!». Όμως στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι «ίσως να είναι αλήθεια».
Τι είναι το σύνδρομο Asperger
Το σύνδρομο Asperger ήταν μέχρι πρόσφατα μια ξεχωριστή διάγνωση μέσα στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού. Σήμερα, ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται επισήμως ως όρος, καθώς έχει ενταχθεί στη διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ASD).
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να το αναφέρουν, κυρίως για να περιγράψουν περιπτώσεις υψηλής λειτουργικότητας, δηλαδή άτομα που έχουν κανονική ή και υψηλή νοημοσύνη, χωρίς γλωσσικές καθυστερήσεις, αλλά με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
Ένα άτομο με Asperger μπορεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει κοινωνικούς κανόνες ή να ερμηνεύσει τις εκφράσεις και τις προθέσεις των άλλων. Συχνά εστιάζει με έντονο ενδιαφέρον σε πολύ συγκεκριμένα θέματα και επαναλαμβάνει συγκεκριμένες συμπεριφορές ή ρουτίνες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται ενσυναίσθησης ή συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά ότι δυσκολεύεται να «διαβάσει» τα κοινωνικά σήματα που για άλλους είναι αυτονόητα.
Η διάγνωση συνήθως γίνεται με βάση τη συμπεριφορά, και όχι μέσω κάποιας ιατρικής εξέτασης. Πολλοί άνθρωποι με χαρακτηριστικά του συνδρόμου Asperger ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή, ενώ αρκετοί από αυτούς διαπρέπουν σε τομείς όπως η τεχνολογία, τα μαθηματικά ή η μουσική, χάρη στην ικανότητά τους να συγκεντρώνονται βαθιά και να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο από τον μέσο άνθρωπο.