Μπορέλ: Στενότερη συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για να λυθεί το Κυπριακό

Διαβάζεται σε 3'
Ζοζέπ Μπορέλ
Ζοζέπ Μπορέλ AP Photo Jean-Francois Badias

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκτιμά πως με μια στενότερη θετική συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαικής Ένωσης και της Τουρκίας, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί λύση για το Κυπριακό. Τι είπε για την κρίση στην Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να ζητήσουμε στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας» και να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το Κυπριακό.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαχμπίμπ ανέφερε ότι «πρόκειται για απαραίτητο εταίρο, με τον οποίο δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ορισμένα θέματα, όπως το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά και διαφορές με κράτη μέλη όπως η Κύπρος».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για το εάν και το 2024 θα είναι έτος δοκιμής για Τουρκία ή εάν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι αρκετά για επιπλέον πρόοδο ακόμη και σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι «όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία με την Τουρκία και αποφυγή αντιπαραθέσεων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων. Δε γνωρίζω τι θα συμβεί με τις θεωρήσεις, που άλλωστε δε συζητήθηκαν σήμερα, αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι και για να λύσουμε το Κυπριακό, που για την ΕΕ είναι ψηλά στην ατζέντα, πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με την Τουρκία, με έναν θετικό τρόπο».

Μεσανατολικό: Όλοι πρέπει να “αποφύγουν την κλιμάκωση”

Ο καθένας πρέπει να “αποφύγει την κλιμάκωση” στη Μέση Ανατολή και να καταλάβει ότι μια “σπίθα” μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο, προειδοποίησε Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ το βράδυ της Παρασκευής (2/2). «Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους να κατανοήσουν ότι ανά πάσα στιγμή σε αυτή τη σειρά επιθέσεων και αντιποίνων, μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. Τα αμερικανικά πλήγματα ήταν «αναμενόμενα, μάλιστα είχαν ανακοινωθεΊ», υπογράμμισε. Και “σίγουρα, κάθε επίθεση συμβάλλει στην κλιμάκωση και οι υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία” πάνω σε αυτό το θέμα.

«Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική», τόνισε ο Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε για τα αμερικανικά πλήγματα λίγο πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου. Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, τον νότιο Λίβανο και τα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης. «Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει και μπορεί να εκραγεί. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αποφύγουν μια κλιμάκωση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα