Brexit ώρα μηδέν – Σήμερα ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές

Brexit ώρα μηδέν – Σήμερα ψηφίζουν οι Βρετανοί βουλευτές
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες AP

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν μια ευκαιρία στη συμφωνία, επισημαίνοντας τις εγγυήσεις που εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες και προειδοποιώντας το κοινοβούλιο ότι διακινδυνεύει τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν την Τρίτη για τη συμφωνία του Brexit που εκπονήθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ημερομηνία του Brexit, που έχει ορισθεί για την 29η Μαρτίου, δεν πρέπει να αναβληθεί, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει απόλυτα αυτό το ενδεχόμενο.

Προέτρεψε τους βουλευτές να ρίξουν μια “δεύτερη ματιά” στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο, που, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να απορρίψει τη συμφωνία.

Στη βαθύτερη κρίση των τελευταίων 50 ετών στη βρετανική πολιτική σκηνή, η Μέι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντήλλαξαν επιστολές, όπου δίνονται διαβεβαιώσεις για τη συμφωνία αποχώρησης.

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν μια ευκαιρία στη συμφωνία, επισημαίνοντας τις εγγυήσεις που εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες και προειδοποιώντας το κοινοβούλιο ότι διακινδυνεύει τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν ψηφίσει κατά της συμφωνίας.

“Δεν είναι τέλεια. Και ναι, είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού” σημείωσε, προτρέποντας το ακροατήριο να σκεφθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβει θα κριθεί από την Ιστορία.

“Λέω ότι θα πρέπει να εκπληρώσουμε τη βούληση του βρετανικού λαού και να συνεχίσουμε με το οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα μας, στηρίζοντας αύριο αυτή τη συμφωνία”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες AP

Σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση μπορεί να φέρει σε δεύτερο χρόνο στη Βουλή ένα επικαιροποιημένο Plan B, το οποίο θα έχει την έγκριση της ΕΕ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διαβεβαιώνουν πως δεν δέχονται καμία τροποποίηση στη 585σελιδη συμφωνία. Ίσως θα μπορούσαν να επαναδιατυπωθούν κάποιοι όροι, χωρίς αυτό να θεωρείται πολύ πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, ένα αδιέξοδο θα αυξήσει τις πιέσεις στη Μέι να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές. Τότε, θα ενεργοποιηθεί και η πρόταση μομφής του Κόρμπιν.

Τι αναφέρει η επιστολή Τουσκ – Γιούνκερ προς τη Βρετανία για το Brexit

Χθες άλλωστε η Βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της ΕΕ με τις “διαβεβαιώσεις”.

Η επιστολή εστάλη σε μία προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν την γνώμη των Βρετανών βουλευτών.

Η επιστολή περιέχει τις “διαβεβαιώσεις” του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η επιστολή των Τουσκ και Γιούνκερ δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το “backstop” και την εφαρμογή του. Τουσκ και Γιούνκερ δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν με μεγάλη προσήλωση να βρουν τεχνικές λύσεις στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που θα καταστήσουν περιττό το “backstop”.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη με το Λονδίνο τον Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, στην επιστολή που απευθύνεται προς τη βρετανική κυβέρνηση. Στην επιστολή αυτή δίνεται η διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση για την αποφυγή της εφαρμογής της ρύθμισης που είναι γνωστή ως “backstop” και αφορά την διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την αναζήτηση μετά το Brexit εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του επομένου έτους ώστε να αποφευχθεί η χρήση του backstop.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει δυνατή η τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας της εξόδου, η Βρετανία θα έχει την επιλογή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του backstop και η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

“Εάν παρά ταύτα ενεργοποιηθεί το backstop, δεν θα εφαρμοσθεί παρά προσωρινά, μέχρι να αντικατασταθεί από μία συμφωνία που διασφαλίζει ότι αποφεύγεται το σκληρό σύνορο”, αναφέρεται στην επιστολή των Γιούνκερ και Τουσκ.

“Όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε οτιδήποτε τροποποιεί ή αντιβαίνει στην συμφωνία της εξόδου”, αναφέρεται στο κείμενο αυτής της επιστολής.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι οι αποσαφηνίσεις που δίνονται στο Λονδίνο ως διαβεβαιώσεις για τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας του διαζυγίου έχουν “νομική ισχύ”.

“Μπορεί να ειπωθεί ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν νομική ισχύ”, αναφέρεται στην επιστολή που αναφέρεται στις δεσμεύσεις οι οποίες ανελήφθησαν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα