Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ομιλία του στη Τεχεράνη
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ομιλία του στη Τεχεράνη AP

"Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν όφελος και προκαλούν ζημιά" τόνισε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, κρατώντας αντίθετη στάση με τον πρόεδρο της χώρας.

Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας διεμήνυσε την Τετάρτη ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ώρες μετά αφότου ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των χωρών, αν η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις.

«Έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αμερική, επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν όφελος και προκαλούν ζημιά», τόνισε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε επί των θεμελιωδών αξιών της επανάστασης. Δεν θα διαπραγματευτούμε επί των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων», είπε, σε αντίθεση με την πιο θετική στάση που κράτησε την Τετάρτη ο Ιρανός πρόεδρος.

Στη δημόσια τηλεόραση ο Ροχανί ανέφερε νωρίτερα πως: «Όποτε άρουν τις άδικες κυρώσεις και εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το οποίο οι ίδιοι έφυγαν, η πόρτα δεν είναι κλειστή». «Όμως ο λαός μας σάς κρίνει από τις πράξεις σας, όχι από τα λόγια σας».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει την τελευταία λέξη σε κεντρικές πολιτικές με βάση το διπλό σύστημα εξουσίας της χώρας και είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιπλέον 1.500 στρατιώτες στέλνει ο Τραμπ στην Μ. Ανατολή

Χαμενεΐ: Δεν θα υπάρξει πόλεμος με τις ΗΠΑ

ΗΠΑ-Ιράν: "Πολεμικό" το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών

SHARE:

24Media Network