Χάος στην Ουκρανία: Οι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ένα ένα τα υπουργεία

Χάος στην Ουκρανία: Οι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ένα ένα τα υπουργεία

Ανυποχώρητοι οι Ουκρανοί διαδηλωτές. Κατάληψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον Γιανούκοβιτς

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν τη νύκτα και κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Κίεβο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, ενώ η υπουργός δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς απείλησε το πρωί ότι θα ζητήσει από το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιοανουκόβιτς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, εάν οι διαδηλωτές δεν αποχωρήσουν από το κτίριο.

Οι διαδηλωτές έχουν υψώσει οδόφραγμα από σάκους με χιόνι και απορρίμματα γύρω από το κτίριο και έχουν σπάσει τα τζάμια.

Η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι καταληψίες έριξαν νερό στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο πάγωσε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετατρέποντάς το σε παγοδρόμιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, ο πρώην πυγμάχος και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πήγε τη νύκτα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Προεδρικές ή τίποτα

Η ουκρανική αντιπολίτευση πραγματοποιεί από το τέλος του Νοεμβρίου μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγοντας να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική ζώνη επιρροής.

Την περασμένη εβδομάδα το κίνημα διαμαρτυρίας ριζοσπαστικοποιήθηκε , δίνοντας χώρο για σκηνές αντάρτικου πόλης στο κέντρο της πρωτεύουσας . Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρότεινε σειρά υποχωρήσεων στην αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και μία αναθεώρηση του Συντάγματος και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, όμως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με καχυποψία και διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να εξασφαλίσουν την κήρυξη προεδρικών εκλογών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network