Χάος στο Αφγανιστάν: 823 πολίτες σε ένα μεταγωγικό των ΗΠΑ – Απόγνωση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Χάος στο Αφγανιστάν: 823 πολίτες σε ένα μεταγωγικό των ΗΠΑ – Απόγνωση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν αναχωρούν από την Καμπούλ με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III © 2021 Chris Herbert/U.S. Air Force/AP IMAGES

Εικόνες πανικού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Υπερδιπλάσιος της κανονικής χωρητικότητας του μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχώρησε από την Καμπούλ ήταν ο αριθμός των Αφγανών που μετέφερε. Άνθρωποι κάθονταν μέχρι και στο δάπεδο του αεροσκάφους για να χωρέσουν.

Εικόνες χάους, πανικού και απόγνωσης έρχονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες και προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα και από τους Ταλιμπάν.

Απελπισμένοι Αφγανοί πολίτες στοιβάζονται σε αεροπλάνα, περιμένουν με τις ώρες κάποια πτήση που θα τους πάρει, δίνουν τα μωρά τους σε Αμερικανούς στρατιώτες για να τα περάσουν έξω από τα σύνορα, φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες πολέμου.

Μια εικόνα που έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες δείχνει στοιβαγμένους εκατοντάδες Αφγανούς, ακόμη και στο δάπεδο του αεροσκάφους, σε μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μετέφερε ένα συνολικό αριθμό-ρεκόρ 823 επιβατών.

Μια πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 640 επιβάτες που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον διάδρομο αποπροσγείωσης δεν περιελάμβανε τα 183 παιδιά, πολλά από τα οποία κάθονταν στα γόνατα των γονιών τους, αιτιολόγησε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Είναι αριθμός-ρεκόρ για ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III, υπερδιπλάσιος της κανονικής χωρητικότητας αυτού του μεγάλου αεροπλάνου.

Στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν αναχωρούν από την Καμπούλ με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III © 2021 Chris Herbert/U.S. Air Force/AP IMAGES

Το Πεντάγωνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάμεστο αεροπλάνο, που απογειώθηκε την Κυριακή, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Το αεροπλάνο “μετέφερε με πλήρη ασφάλεια 823 Αφγανούς από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι”, δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ήδη την Τρίτη είχε προσπαθήσει να αμβλύνει την επίσπευση και το χάος που επικρατούσε σε σχέση με τους απεγκλωβισμούς αυτούς.

Η φωτογραφία αυτή “μαρτυρά την ανθρωπιά των στρατιωτών μας στην αποστολή τους”, είχε δηλώσει ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ εκ μέρους του Πενταγώνου.

Μπάιντεν: “Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις πιο δύσκολες της ιστορίας”

Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις “πιο δύσκολες της ιστορίας”, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, καθώς και άλλους σε πτήσεις τσάρτερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν. Ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το “τελικό αποτέλεσμα” της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

Οι σύμμαχοι μας “δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Προσθεσε ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απροβλεπτες συνέπειες.

Μπόρις Τζόνσον: “Η Βρετανία θα εργαστεί με τους Ταλιμπάν, εάν χρειαστεί”

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα εργαστεί με τους Ταλιμπάν, εάν χρειαστεί, αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν το Αφγανιστάν, ενώ υπερασπίστηκε τον υπουργό Εξωτερικών του, που δέχεται πυρά για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Αυτό για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες είναι ότι οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για το Αφγανιστάν, το να εργαστούμε με τους Ταλιμπάν, φυσικά εφόσον χρειαστεί, θα συνεχιστούν», είπε ο Τζόνσον σε ΜΜΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί σε απόγνωση έχουν συρρεύσει αναζητώντας διαφυγή από τη χώρα, είναι «λίγο καλύτερη».

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε την απομάκρυνση 1.615 ανθρώπων από το Σάββατο, μεταξύ αυτών είναι 399 Βρετανοί υπήκοοι και οι συγγενείς τους, 320 μέλη του προσωπικού της πρεσβείας και 402 Αφγανοί.

Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών του Ντόμινικ Ράαμπ, του οποίου η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση σχετικά με την ανταπόκρισή του στην κρίση, ο Τζόνσον απάντησε: «Απολύτως».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα