ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Ο όρος Ταλιμπάν που σημαίνει σπουδαστές του κινήματος της ισλαμικής γνώσης εννοείται το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001. Οι Ταλιμπάν ανήλθαν στη εξουσία μετά από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και κατείχαν το 90% του συνόλου των εδαφών. Το θεοκρατικό καθεστώς τους κατηγορείται από την οπτική γωνία της δυτικής σκέψης ως βάναυσο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών. Εκδιώχθηκαν βίαια από την εξουσία μετά την πολεμική σύρραξη Αφγανιστάν-ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2001.

Καρέ από το Αφγανιστάν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τζαλαλαμπάντ

Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πάνω από 30 άτομα, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Κορίτσια και αγόρια σε σχολική τάξη στο Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: Ανοίγουν τα σχολεία για τα αγόρια - Καμία αναφορά στα κορίτσια

"Όλοι οι δάσκαλοι και τα αγόρια μαθητές θα πρέπει να παραστούν στο σχολείο", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας των Ταλιμπάν, χωρίς καμία αναφορά στο πότε τα κορίτσια θα μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αντικατέστησαν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με την αστυνομία ηθών

Ακόμα μια κίνηση από την πλευρά των Ταλιμπάν που υποδηλώνει πως δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών. Ξανά σε λειτουργία το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς.

Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ

Αφγανιστάν: Ο αντιπρόεδρος των Ταλιμπάν Μπαράνταρ εμφανίστηκε σε βίντεο - "Είμαι καλά, ζω"

Ο προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ έκανε την εμφάνισή του διαψεύδοντας τις αναφορές ότι τραυματίστηκε σε συγκρούσεις.

Ομιλία του Ζοζέπ Μπορέλ για το Αφγανιστάν στο Στρασβούργο

Μπορέλ: Να συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν χωρίς να τους αναγνωρίσουμε

Στην ανάγκη επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να οδηγήσει στην επίσημη αναγνώρισή τους, προχώρησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: "Πόλεμος" στο Κογκρέσο για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Ένταση και κατηγορίες στην ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ο Άντονι Μπλίνκεν υπεραμύνθηκε της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, αντικρούοντας τις κατηγορίες για έλλειψη προετοιμασίας.

ΟΗΕ: Προσπάθειες να συγκεντρωθούν 600 εκατομμύρια δολάρια για το Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Προσπάθειες να συγκεντρωθούν 600 εκατομμύρια δολάρια για το Αφγανιστάν

Δράση αναλαμβάνει ο ΟΗΕ συγκεντρώνοντας χρήματα για τους κατοίκους του Αφγανιστάν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης, μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: "Ναι" των Ταλιμπάν στις γυναίκες για σπουδές στα Πανεπιστήμια, σε διαφορετικές όμως αίθουσες από τους άνδρες

Υποχρεωτικός ο διαχωρισμός με βάση το φύλο και τήρηση των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για τις σπουδές των γυναικών στα Πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.

Αφγανός προσεύχεται

Ένας Έλληνας Ιμάμης αποκωδικοποιεί τα στερεότυπα για το Ισλάμ - "Κανείς δε μιλά για την εισβολή της Δύσης"

Ο Άχμαντ Ελντίν είναι Έλληνας πολίτης και θεωρητικός του Ισλάμ. Με αφορμή τα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου και την νέα κυριαρχία των Ταλιμπάν, μιλά στο NEWS 24/7 ως γνώστης των δογμάτων και ως ενάντιος των όποιων παρερμηνειών.

Αφγανές γυναίκες διαδηλώνουν στην Καμπούλ

Ταλιμπάν: "Καμία γυναίκα δεν μπορεί να είναι υπουργός, πρέπει μόνο να γεννούν"

Παρά τις υποσχέσεις για κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις γυναίκες και από τις υπουργικές θέσεις και τις προορίζουν μόνο για να γεννούν παιδιά.

Ταλιμπάν κάνουν περιπολίες στην Καμπούλ μετά την κατάληψή της

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέπραξαν δολοφονίες παρά τις εγγυήσεις για γενική αμνηστία

"Αξιόπιστες καταγγελίες" κάνουν λόγο για δολοφονίες αντιποίνων και φυλακίσεις μελών των δυνάμεων ασφαλείας και όσων είχαν εργαστεί για προηγούμενες κυβερνήσεις στο Αφγανιστάν.

Οι Άντονι Μπλίνκεν και Χάικο Μάας σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους στην αεροπορική βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία

Μπλίνκεν - Μάας σε Ταλιμπάν: Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και ΗΠΑ ζητούν από τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψουν σε όσους το δικαιούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Κυβέρνηση Ταλιμπάν με όλους τους ακραίους και υπουργό καταζητούμενο από το FBI

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν, με πολλά "παλιά" ονόματα να συμπεριλαμβάνονται και έναν υπουργό να είναι στη λίστα των "πλέον καταζητούμενων" του FBI.

Εικόνα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν

Der Spiegel: Το γερμανικό ΥΠΕΞ γνώριζε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης αλλά δεν αντέδρασε

Μιάμιση εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ, γνώριζε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Ταλιμπάν κάνουν περιπολίες στην Καμπούλ

Ταλιμπάν προς Βερολίνο: "Καλοδεχούμενες" οι γερμανικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν

"Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες της να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Απελπισμένοι Αφγανοί στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κρατούν "ομήρους" τους επιβάτες στα αεροδρόμια

Περίπου 1.000 Αφγανοί πολίτες αναμένουν έγκριση των Ταλιμπάν για να αναχωρήσουν αεροπορικώς. Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσίρ πρότειναν κατάπαυση πυρός.

Οι αντάρτες του Αχμάντ Μασούντ στην κοιλάδα Πανσίρ

Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ταλιμπάν - ανταρτών στο Πανσίρ - Φόβοι για "εμφύλιο"

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην κοιλάδα Πανσίρ, την μόνη περιοχή του Αφγανιστάν που δεν ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενο "εμφυλίου" στη χώρα.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν συγκεντρώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Καμπούλ: Άνοιξε το αεροδρόμιο - Επεισόδια σε διαδήλωση υπέρ των γυναικών

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν άνοιξε και πάλι για να φθάνει εκεί βοήθεια. Την ίδια στιγμή, στην περιοχή σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τα γυναικεία δικαιώματα.