ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Ο όρος Ταλιμπάν που σημαίνει σπουδαστές του κινήματος της ισλαμικής γνώσης εννοείται το πολιτικό-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001. Οι Ταλιμπάν ανήλθαν στη εξουσία μετά από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και κατείχαν το 90% του συνόλου των εδαφών. Το θεοκρατικό καθεστώς τους κατηγορείται από την οπτική γωνία της δυτικής σκέψης ως βάναυσο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών. Εκδιώχθηκαν βίαια από την εξουσία μετά την πολεμική σύρραξη Αφγανιστάν-ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2001.

Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πυροβολούν για να διαλύσουν διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Ιράν

Πυροβολισμοί στον αέρα από τους Ταλιμπάν σε διαδήλωση γυναικών μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν. Οι διαδηλώτριες κατάφεραν να παραμείνουν στο δρόμο 15 λεπτά.

Μέλη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Ρωσία: Συμφωνία με τους Ταλιμπάν για προμήθεια καυσίμων, φυσικού αερίου και σιτηρών

Πρώτη μεγάλη διεθνής οικονομική συμφωνία για τους Ταλιμπάν από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Η Μόσχα θα τους δίνει βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά σε χαμηλές τιμές.

Khaleda Noorzai

"Οι Ταλιμπάν προκάλεσαν τον θάνατο του γιου μου. Έζησε μόλις τέσσερις ώρες"

Από τις 15 Αυγούστου του 2021 που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ένας εφιάλτης δίχως τέλος ξεκίνησε για τις γυναίκες. Βρεθήκαμε σε εκδήλωση όσων έχουν καταφύγει στην Ελλάδα.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: "Μας εξαφάνισαν" - Οι κραυγές των γυναικών στον ΟΗΕ

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια. Ακτιβίστριες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μαθήτρια σχολείου στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις μαθητριών μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν να φοιτούν στα σχολεία

Οργισμένες αντιδράσεις από μαθήτριες στο Αφγανιστάν, μετά τη μεσαιωνική απόφαση των Ταλιμπάν, που τους απαγορεύει να φοιτούν στα σχολεία. Περίπου 3 εκατ. κορίτσια αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Καμπούλ

Έκρηξη στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ - Δύο νεκροί

Δύο Ρώσοι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ. Ο βομβιστής αυτοκτονίας αναγνωρίστηκε και πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν ότι αφήνει drones των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του

Επικρίσεις κατά του Πακιστάν έκαναν οι Ταλιμπάν, κατηγορώντας τη χώρα ότι επέτρεψε σε αμερικανικά drones να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του για να μπουν στο Αφγανιστάν.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο εξουσίας, η ανησυχία για τις γυναίκες μεγαλώνει

Στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Ένα χρόνο μετά, εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια, ενώ οι γυναίκες έχουν χάσει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέλυσαν με προειδοποιητικά πυρά διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ

Γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ για να καταγγείλουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται στα δικαιώματά τους. Δυνάμεις των Ταλιμπάν διέλυσαν την πορεία.

Μαχητής των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Νεκροί θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν και ο αδελφός του - Σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας

Νεκροί έπεσαν ο σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι και ένα από τα αδέρφια του σε επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Είχε ταχθεί πρόσφατα υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στη σχολική φοίτηση.

Πείνα στο Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: "Βυθίζεται" στη φτώχεια ένα χρόνο μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν

Ένα χρόνο μετά τη βίαιη κατάληψη των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν, οι πολίτες παλεύουν με τη φτώχεια, την πείνα και τις ασθένειες. Χολέρα, πεινασμένα παιδιά και μια οικονομία έτοιμη να καταρρεύσει.

Ο επικρατέστερος να αναλάβει την ηγεσία της Αλ Κάιντα, Σάιφ αλ Άντελ είναι στη λίστα Most Wanted Terrorists από το 2001 που δημιουργήθηκε. Ένα χρόνο μετά συνελήφθη στο Ιράν.

Ο Σάιφ αλ Άντελ θα κάνει την Αλ Κάιντα όσο επικίνδυνη ήταν το 2001

O επικρατέστερος για την ηγεσία της Αλ Κάιντα είναι ο άνθρωπος που γνώρισε τους Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Ο Σάιφ αλ Άντελ θεωρείται πιο ικανός και επικίνδυνος από όλους. Ιδού και οι πέντε λόγοι.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Απαγορεύει τα ταξίδια σε δύο αξιωματούχους των Ταλιμπάν λόγω της καταπίεσης των γυναικών

Στην απόφαση να απαγορεύσει τα ταξίδια σε δύο υπουργούς των Ταλιμπάν αρμόδιους για την Παιδεία προχώρησε ο ΟΗΕ λόγω του ασφυκτικού περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών.

Γυναίκα στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Εξετάζει ταξιδιωτική απαγόρευση στην ηγεσία των Ταλιμπάν λόγω της καταπίεσης των γυναικών

Ο ασφυκτικός περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πληθαίνουν τα αιτήματα για ταξιδιωτική απαγόρευση στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

Επίθεση σε ναό των Σιχ στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 7 τραυματίες από επίθεση σε ναό των Σιχ

Επίθεση με χειροβομβίδα σε ναό των Σιχ στην Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 7. Οι δράστες είχαν παγιδεύσει και ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά.

Γυναίκες με μπούρκα στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν "αβάσιμες" τις ανησυχίες του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι είναι όλα καλώς καμωμένα στη χώρα τους σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτουν τις σχετικές εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Άνδρες τηλεπαρουσιαστές με μάσκα

Αφγανιστάν: Τηλεπαρουσιαστές καλύπτουν τα πρόσωπά τους σε ένδειξη υποστήριξης για τις γυναίκες

Την έμπρακτη υποστήριξή τους στις τηλεπαρουσιάστριες που υποχρεώνονται να καλύπτουν τα πρόσωπά τους κατόπιν εντολής των Ταλιμπάν, έδειξαν οι άνδρες στο Αφγανιστάν. Εμφανίστηκαν στον "αέρα" με μάσκες και υιοθέτησαν τη διαμαρτυρία #FreeHerFace.

Παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων στο Αφγανιστάν με καλυμμένο το πρόσωπό της

Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες έκρυψαν τα πρόσωπά τους μετά τις πιέσεις των Ταλιμπάν

Αν και χθες οι τηλεπαρουσιάστριες αψήφισαν την εντολή, σήμερα κάλυψαν τα πρόσωπά τους φορώντας το ολόσωμο πέπλο υπό την πίεση των Ταλιμπάν στα τηλεοπτικά δίκτυα.

Γυναίκες στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ "παγώνουν" την οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν - Επιδεινώνεται η ζωή των γυναικών

Ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν και την Ουάσινγκτον ότι επιδεινώνει τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν με το πάγωμα δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στρατιώτης των Ταλιμπάν

Έκρηξη σε σχολείο στην Καμπούλ: Τουλάχιστον έξι νεκροί και 11 τραυματίες

Τουλάχιστον έξι νεκροί και έντεκα τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός από την τριπλή έκρηξη που σημειώθηκε σε σχολείο αρρένων στην Καμπούλ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.