Χέιλι: Οι Ιρανοί είναι ένας καταπιεσμένος λαός που εξεγείρεται κατά των δικτατόρων του

American Ambassador to the United Nations Nikki Haley speaks to reporters Tuesday, Jan. 2, 2018, at United Nations headquarters. Haley said the U.S. is calling for U.N. Security Council and Human Rights Council emergency sessions on Iran. (AP Photo/Mary Altaffer)
American Ambassador to the United Nations Nikki Haley speaks to reporters Tuesday, Jan. 2, 2018, at United Nations headquarters. Haley said the U.S. is calling for U.N. Security Council and Human Rights Council emergency sessions on Iran. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη για το Ιράν

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι εξήρε το θάρρος των Ιρανών διαδηλωτών, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα είναι αυθόρμητες και δεν καθοδηγούνται από εξωτερικές δυνάμεις.

Αφού ανέγνωσε αναρτήσεις Ιρανών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των διαδηλώσεων, η Χέιλι απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ιρανών ηγετών ότι οι κινητοποιήσεις είναι σχεδιασμένες από τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι εντελώς ανόητο» δήλωσε.

ADVERTISING

«Οι διαδηλώσεις είναι απολύτως αυθόρμητες. Συμβαίνουν σχεδόν σε κάθε πόλη του Ιράν. Αυτή είναι η ακριβής εικόνα ενός λαού καταπιεσμένου για χρόνια, που εξεγείρεται κατά των δικτατόρων του».

Επίσης είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ζητήσει την «έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη» με θέμα συζήτησης το Ιράν και την «ελευθερία» που διεκδικεί ο ιρανικός λαός.

Αναστολή οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν

Παράλληλα η Χέιλι επιβεβαίωσε την αναστολή χορήγησης οικονομικής βοήθειας ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, εξαιτίας της αποτυχίας του να συνεργαστεί πλήρως με την μάχη των ΗΠΑ ενάντια στην τρομοκρατία.

«Η κυβέρνηση αναστέλλει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν. Υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι για αυτό. Το Πακιστάν παίζει για χρόνια διπλό παιχνίδι», τόνισε στους δημοσιογράφους στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

«Συνεργάζονται μαζί μας κατά καιρούς και προσφέρουν παράλληλα καταφύγιο στους τρομοκράτες που επιτίθενται στα στρατεύματά μας στο Αφγανιστάν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως: «αυτό το παιχνίδι είναι απαράδεκτο για αυτή την κυβέρνηση. Περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη συνεργασία από το Πακιστάν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

«Δεν πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί, ο λαός του Ιράν απαιτεί την ελευθερία του», τόνισε, χωρίς να αναφέρει πότε αυτές οι δύο συναντήσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν.

Αναφορικά με την κρίση με την Βόρεια Κορέας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν πιθανές συνομιλίες μεταξύ Πιογκιάνγκ και Σεούλ εκτός και αν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

(Φωτογραφία: AP / Mary Altaffer)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Μέση Ανατολή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιράν: 22 νεκροί μέσα σε έξι μέρες- 9 μόνο χθες το βράδυ

Ιράν: Ένας αστυνομικός νεκρός και 3 τραυματίστηκαν από πυρά διαδηλωτή

SHARE:

24Media Network