Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες της Ουκρανίας με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες της Ουκρανίας με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Νέος κύκλος επαφών την Τρίτη ή την Τετάρτη

Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί καμία συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει το Κίεβο όπως και για την αποπληρωμή του χρέους για τις προγενέστερες αγορές φυσικού αερίου, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τρίτη το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Οετίνγκερ.

«Όλα τα θέματα συζητήθηκαν και προτάθηκαν λύσεις» και «οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης» στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος μετά από επτά ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας με εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους του φυσικού αερίου. Επίσης πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου που πωλείται από την Gazprom στην Naftogaz, καθώς και τις ποσότητες. Η τιμή πρέπει να είναι μεταξύ 268 και 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα Η Ουκρανία έχει αγοράσει περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2013.

Στις συνομιλίες των Βρυξελλών συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν, μαζί με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και τον επικεφαλής της Naftogas, Αντρέι Κομπόλεφ. Η Ρωσία έχει απειλήσει να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία την Τρίτη κάτι που θα έχει πιθανές αλυσιδωτές συνέπειες για τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SHARE:

24Media Network