Χουάν Μανουέλ Σάντος: Η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία είναι μια 'αχτίδα ελπίδας'

Χουάν Μανουέλ Σάντος: Η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία είναι μια 'αχτίδα ελπίδας'

Ο κολομβιανός πρόεδρος δήλωσε, κατά τη διάρκεια της παραλαβής του Νόμπελ Ειρήνης πως η ειρηνευτικής συμφωνία στην χώρα του δίνει ελπίδα για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και το Σουδάν

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως η συμφωνία για τον τερματισμό ενός εμφυλίου πολέμου με τους μαρξιστές αντάρτες που κράτησε 52 χρόνια είναι μια "αχτίδα ελπίδας" για την επίλυση συγκρούσεων από τη Συρία έως το Νότιο Σουδάν, κατά την παραλαβή σήμερα του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Στην ομιλία αποδοχής του βραβείου στην οποία παρέθεσε ένα αντιπολεμικό τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016, ο Σάντος είπε πως και η Κολομβία άντλησε την έμπνευσή της από άλλες διαδικασίες ειρήνης όπως εκείνες στη Νότια Αφρική και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Σάντος παρέλαβε το βραβείο –ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (870.000 δολάρια ΗΠΑ)– σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Όσλο, για τις προσπάθειές του να θέσει τέρμα σε μια σύγκρουση με τους μαρξιστές αντάρτες των FARC κατά την οποία τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

"Η συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία είναι μια αχτίδα ελπίδας σε έναν κόσμο με τόσες συγκρούσεις και τόση μισαλλοδοξία", είπε και πρόσθεσε πως μια ακαδημαϊκή μελέτη στις ΗΠΑ τη χαρακτήρισε ως την πιο περιεκτική ειρηνευτική συμφωνία από τις 34 που έχουν υπογραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

"Αποδεικνύει πως εκείνο που, στην αρχή, μοιάζει ακατόρθωτο μπορεί με την επιμονή να γίνει δυνατό ακόμη και στη Συρία, στην Υεμένη ή στο Νότιο Σουδάν", είπε ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιελάμβανε θύματα του πολέμου αλλά και τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ.

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). δεν είχαν προσκληθεί, εκτός από έναν ισπανό δικηγόρο που τους εκπροσωπούσε. Ορισμένοι παρατηρητές των Νόμπελ θεωρούν πως ο ηγέτης των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο θα έπρεπε να μοιραστεί το βραβείο με τον Σάντος.

Το ακροατήριο χειροκρότησε μια ομάδα περίπου 10 θυμάτων που παρακολουθούσε την τελετή, όταν σηκώθηκαν μετά την παρουσίασή τους από τον Σάντος.

Ανάμεσά τους ήταν ο Λέινερ Παλάσιος, ένας άνδρας ο οποίος, όπως είπε ο Σάντος, έχασε 32 συγγενείς, ανάμεσά τους τους γονείς του και τρεις αδελφούς του, σε επίθεση με όλμο των FARC σε μια εκκλησία. Ο Παλάσιος συγκατένευσε όταν ο Σάντος είπε ότι έχει συγχωρήσει τους δράστες της επίθεσης.

Η ειρηνευτική συμφωνία λίγο έλειψε να καταρρεύσει τον Οκτώβριο όταν οι κολομβιανοί ψηφοφόροι την απέρριψαν σε δημοψήφισμα, θεωρώντας ότι η πρώτη εκδοχή της ήταν πολύ επιεικής για τους αντάρτες. Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Νοέμβριο μια αναθεωρημένη συμφωνία, αλλά χωρίς να προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όπως ζητούσε ένα μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, μέλος της πενταμελούς επιτροπής απονομής του βραβείου, είπε στην εισαγωγική ομιλία της πως ο Σάντος ήταν η "κινητήρια δύναμη" και πως η ειρηνευτική διαδικασία χρειάζεται "τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη" μετά το δημοψήφισμα.

Στην ομιλία του, την οποία το κοινό άκουσε χειροκροτώντας όρθιο, ο Σάντος αναφέρθηκε σε ένα"ερώτημα που στοιχειώνει", όπως το χαρακτήρισε, από τους στίχους ενός από τα πιο διάσημα τραγούδια του Ντίλαν: "How many deaths will it take 'till he knows too many people have died? The answer, my friend, is blowin' in the wind."

Η τελετή απονομής των υπόλοιπων βραβείων Νόμπελ για το 2016 –λογοτεχνίας, ιατρικής, φυσικής, χημείας και οικονομικών– θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη. Ο Ντίλαν έχει πει ότι δεν θα παραστεί λόγω "ανειλημμένων υποχρεώσεων".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νόμπελ
SHARE: