Προειδοποίηση και για τις ΗΠΑ

Προειδοποίηση και για τις ΗΠΑ

Την αντίδραση του Λευκού Οίκου προκάλεσε o οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's. Μείωση την εκτίμηση για το αξιόχρεο των ΗΠΑ, μετά τη διαμάχη Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό. Διατηρείται στο "ΑΑΑ" η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

Ο οίκος αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών Standard&Poor's μείωσε από σήμερα την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ, επικαλούμενος τον "πραγματικό κίνδυνο που υφίσταται πλέον οι υπεύθυνοι για την πολιτική στις ΗΠΑ να μην καταλήξουν σε συμφωνία για τη συρρίκνωση του μεγάλου δημόσιου ελλείμματος".

Ο οίκος διατηρεί στη βαθμίδα "ΑΑΑ" την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι "οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμα εξηγήσει πώς σχεδιάζουν στην πράξη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις πάνω στο δημόσιο έλλειμμα".

Ο ίδιος οίκος αναφέρει ρητά, πλέον, ότι "υπάρχει μία στις τρείς πιθανότητες" μέσα στην ερχόμενη διετία "να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών".

"Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έναντι των εταίρων τους στην αξιολόγηση ΑΑΑ υποχρέωση να θεωρήσουν τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματά τους και το αυξανόμενο μη-αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, αλλά και επειδή ο δρόμος γιά να αντιμετωπιστούν αμφότερα δεν είναι σαφής σε εμάς έως τώρα, αναθεωρούμε την προοπτική μας γιά την μακροπρόθεσμη αξιολόγησή μας γιά το προφίλ της αμερικανικής οικονομίας--από 'σταθερό', που ήταν, σε 'αρνητικό'", ανέφερε.

Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε η νέα εκτίμηση για την αμερικανική οικονομία από την Standard&Poor's. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διευρύνθηκαν οι απώλειες, ενώ ανακόπηκε η ανοδική πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ.

"Οι τίτλοι του θέματος έχουν την ισχύ ενός σοκ πάνω στις αξίες. Η αρχική αντίδραση είναι ότι, "όλα αυτά ζημίωσαν τα περιουσιακά στοιχεία που αποτιμώνται σε δολάρια σε όλο το μήκος του πίνακα (αξιών) που κοιτούν οι αγορές", τόνισε ο κ. Λου Μπράϊεν, που εκπονεί τη στρατηγική του οίκου επενδύσεων του Σικάγου, DRW.

Το εξέχον δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ένα ποσοστό 60% την επαύριον της οικονομικής κρίσης της τριετίας 2007-2009, με αποτέλεσμα φέτος το έλλειμμα στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό να έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ βαίνει αυξανόμενο.

Την ίδια στιγμή, το σωρευτικό έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο Κογκρέσο, στο επίπεδο των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάγκη άμεσης δράσης

Σε μία πρώτη αντίδραση του, το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι "ο οίκος Standard&Poor's υποτίμησε την ικανότητα των μελών του Κογκρέσου, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που τίθενται στο δημοσιονομικό τομέα".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, με δηλώσεις του  τόνισε ότι τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού δανεισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ζημιώσει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόιερ σχολίασε, σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης αυτής του S&P's ότι "οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν το όριο του χρέους ως όμηρο των κομματικών, αλλά και των διαιρετικών αντικειμένων (δημόσιας) συζήτησης".

"Η σημερινή προειδοποίηση από τον Standar&Poor's γιά το αμερικανικό χρέος καταδεικνύει ότι χρειάζεται μια επείγουσα, διακομματική δράση, για να πορευτεί το έθνος στον δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων του", τόνισε ο Χόιερ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών μειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τις εκλογές πέρυσι τον Νοέμβριο γιά την ανανέωση του Κογκρέσου, στο μέσον τις προεδρικής θητείας ("ενδιάμεσες").

"Το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι κάτι, με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να παίζουν παιχνίδια", υπογράμμισε καταλήγοντας ο Χόιερ.

SHARE:

24Media Network