CNN: H Χαμάς εκπαιδευόταν για δύο χρόνια κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Χαμάς
Απόσπασμα από βίντεο της Χαμάς με την εκπαίδευση μαχητών Hamas via AP

Βίντεο που διακινούσε η Χαμάς στα social media και μελέτησε το CNN, έδειξαν ότι οι μαχητές της Παλαιστινιακής οργάνωσης εκπαιδεύονταν για δύο χρόνια σε κοινή θέα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Έντονα ερωτηματικά για την αδράνεια της χώρας.

Έντονα ερωτηματικά έχουν προκαλέσει βίντεο, που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Χαμάς και μελέτησε το CNN, στα οποία διακρίνονται μαχητές της Χαμάς να εκπαιδεύονται πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το ένα από τα βίντεο είναι γυρισμένο τον Δεκέμβριο του 2022 και δείχνει μαχητές της Χαμάς να κατακλύζουν έναν χώρο εκπαίδευσης, να ρίχνουν ρουκέτες και στη συνέχεια να αιχμαλωτίζουν κόσμο, περικυκλώνοντας ταυτόχρονα εικονικά ισραηλινά κτίρια.

Όπως έδειξε ανάλυση του CNN, το εν λόγω στρατόπεδο είχε κατασκευαστεί πρόσφατα και βρισκόταν πολύ κοντά στο πέρασμα Erez, την πεζοδρομημένη διάβαση μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, την οποία μαχητές της Χαμάς τελικά παραβίασαν κατά την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, το Σάββατο (7/10). Συγκεκριμένα βρισκόταν περίπου 1.600 μέτρα μακριά από το πιο οχυρωμένο και περιπολούμενο τμήμα των συνόρων.

Ένα άλλο βίντεο, το οποίο επίσης είναι γυρισμένο τουλάχιστον έναν χρόνο πριν, δείχνει μαχητές της Χαμάς να εξασκούνται σε απογειώσεις, προσγειώσεις και επιθέσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς, κάτι το οποίο πράγματι έκαναν οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Χαμάς
Απόσπασμα από βίντεο της Χαμάς με την εκπαίδευση μαχητών Hamas via AP

Όπως αναφέρει η έρευνα του CNN, η Χαμάς εκπαιδευόταν για σχεδόν δύο χρόνια σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας. Δορυφορικές φωτογραφίες δύο ετών, τις οποίες επίσης εξέτασε το διεθνές μέσο ενημέρωσης, δεν έδειξαν καμία στρατιωτική δράση του Ισραήλ σε καμία από τις έξι τοποθεσίες.

Σε τρεις από αυτές, οι μαχητές της Χαμάς είχαν δημιουργήσει ακόμη και ψεύτικα ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία αποτελούνταν από ένα μεγάλο εξωτερικό κέλυφος, κατά των οποίων εξασκούνταν, εκτοξεύοντας RPG και άλλα εκρηκτικά.

Χαμάς
Απόσπασμα από βίντεο της Χαμάς με την εκπαίδευση μαχητών Hamas via AP

Έντονα ερωτηματικά για το Ισραήλ

Το γεγονός ότι η Χαμάς εκπαιδεύτηκε σε κοινή θέα για τουλάχιστον δύο χρόνια εγείρει έντονα ερωτήματα σχετικά με το γιατί το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί την πιο εξελιγμένη, στρατιωτική και κατασκοπευτική δύναμη της Μέσης Ανατολής, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί και να σταματήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου;

Ο αντισυνταγματάρχης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Τζόναθαν Κονρίκους, σε επικοινωνία του με το CNN, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν “τίποτα καινούργιο” και ότι η Χαμάς “είχε πολλούς χώρους εκπαίδευσης”, τους οποίους “χτύπησε” ο στρατός του Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των μαχητών έμοιαζαν “σαν να ανήκουν σε πολίτες”.

Ωστόσο, η μορφή πέντε εκ των έξι εγκαταστάσεων, με τις τεράστιες χωμάτινες προσχώσεις γύρω τους, καθιστά αρκετά φανερό ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο.

A CNN investigation has analyzed almost two years of training and propaganda video released by Hamas to reveal the months of preparations that went into last week’s attack, finding that militants trained for the onslaught in at least six sites across Gaza. Watch here: pic.twitter.com/5LngoJYenV— CNN (@CNN) October 13, 2023

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Αλί Μπαράκα, επικεφαλής των Εθνικών Σχέσεων της Χαμάς στο Εξωτερικό με έδρα το Λίβανο, δήλωσε στο RT Arabic μετά την επίθεση του Σαββάτου (7/10) ότι η οργάνωση προετοιμάζεται για την επίθεση εδώ και δύο χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα