Columbia: Ψήφισμα “καταπέλτης” κατά της προέδρου για το όργιο καταστολής

Διαβάζεται σε 3'
Καταστολή των διαμαρτυριών στο Columbia
Καταστολή των διαμαρτυριών στο Columbia AP

Με πλειοψηφία 65%, οι καθηγητές του Columbia ψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της Μινούς Σαφίκ, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα.

Πρόταση δυσπιστίας από τους καθηγητές δέχτηκε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Μινούς Σαφίκ, μετά τους χειρισμούς της στις διαμαρτυρίες για την Παλαιστίνη στο πανεπιστήμιο και την καταστολή που ακολούθησε.

Η σχολή τεχνών και επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας κατά της προέδρου, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική για τις ενέργειές της, με το 65% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Σαφίκ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο CNN την Πέμπτη (16/5), προσθέτοντας ότι ψήφισαν περίπου 900 από τους 4.600 καθηγητές πλήρους απασχόλησης.

Όπως υπογραμμίζουν οι καθηγητές, η Σαφίκ “δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο τους φοιτητές μας- ευρύτερα, αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τις βασικές αξίες του πανεπιστημίου: την ακαδημαϊκή ελευθερία, την συμμετοχική λήψη αποφάσεων, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση”. Αυτά ανέφεραν τα τμήματα του Barnard College και του Πανεπιστημίου Columbia της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν την Πέμπτη.

Η Σαφίκ “συνεχίζει να διαβουλεύεται τακτικά με τα μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών, της διοίκησης και των επιτρόπων, καθώς και με τους ηγέτες της πολιτείας, της πόλης και της κοινότητας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Columbia, Ben Chang.

Σημειώνεται πως μια μέρα νωρίτερα, η Σαφίκ έστειλε μήνυμα στους αποφοίτους -καθώς η πανεπιστημιακή τελετή αποφοίτησης ακυρώθηκε μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών για τον πόλεμο στη Γάζα- ευχόμενη “οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής να σας εμπνεύσουν και να σας κάνουν πιο δυνατούς”.

“Γνωρίζω ότι οι τελευταίες εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολες και λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε την αποφοίτησή σας με τον παραδοσιακό τρόπο”, ανέφερε στο μήνυμά της.

Το Columbia επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να ακυρώσει τη μεγάλη εκδήλωση, σύμφωνα με δήλωση στο CNN αξιωματούχου του ιδρύματος, και αντ’ αυτού διοργανώνει μικρότερες.

Η Σαφίκ έκανε παράλληλα λόγο για “ένα εξαιρετικό και τραγικό σύνολο γεγονότων” στη Μέση Ανατολή, λέγοντας στη συνέχεια ότι “ως μεγάλο πανεπιστήμιο, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα”.

“Η ακύρωση της παραδοσιακής τελετής έναρξης ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις σε μια χρονιά με πολλές δύσκολες αποφάσεις”, έγραψε επίσης σε άρθρο της στην εφημερίδα Columbia Daily Spectator, σημειώνοντας ότι κορυφαία προτεραιότητά της ήταν η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και του προσωπικού.

“Η σύγκρουση μεταξύ των δικαιωμάτων των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών και του αντίκτυπου που είχαν οι διαμαρτυρίες τους σε ορισμένα μέλη της εβραϊκής μας κοινότητας είναι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή μοναδικά δύσκολη”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα