Δεν παραιτείται ο Πινιέρα που υπόσχεται έρευνα για την αστυνομική βία

O Σεμπάστιαν Πινιέρα
O Σεμπάστιαν Πινιέρα AP

Παρά το γεγονός ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται στη Χιλή, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι δεν θα παραιτηθεί παρά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του που συγκλονίζουν τη Χιλή τις τελευταίες δύο και πλέον εβδομάδες.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για παραίτησή του οι οποίες πληθαίνουν στη χώρα, ο συντηρητικός πρόεδρος απάντησε: "Όχι" αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος "φέρει ένα μέρος της ευθύνης" για τα "προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εδώ και τριάντα χρόνια".

Το κίνημα διαμαρτυρίας εισήλθε την Δευτέρα, στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων παρά την ανακοίνωση της προεδρίας για ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ώστε να αμβλυνθεί το κύμα οργής. Το κίνημα άρχισε από μια διαμαρτυρία κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και γρήγορα διευρύνθηκε με σειρά διεκδικήσεων.

"Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν αυτά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για ένα μέρος αυτών και αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά δεν είμαι ο μόνος υπεύθυνος", υπογράμμισε ο Πινιέρα. Επικαλούμενος "τις πολλές καταγγελίες για την υπερβολική χρήση βίας", ο Πινιέρα τόνισε ότι "εάν αυτό συνέβη, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα υπάρξουν δικαστικές διώξεις. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία".

Ακτιβιστές, ανάμεσά τους η νομπελίστρια Ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσού, κάλεσαν τον Πινιέρα να θέσει τέλος στις "συστηματικές και σοβαρές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Χιλής αιτιολόγησε την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπογραμμίζοντας ότι "έκανε χρήση δημοκρατικών και συνταγματικών εργαλείων για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την προστασία των πολιτών μας". Την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης ο στρατός της Χιλής περιπολούσε στο πλευρό της αστυνομίας στους δρόμους του Σαντιάγο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χιλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Χιλή - Έγινε αισθητός εν μέσω νέων διαδηλώσεων

SHARE: