Δεν πάρθηκε απόφαση για την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Δεν πάρθηκε απόφαση για την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Δεν τα βρήκαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ για να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν να επιβληθούν εις βάρος της Ρωσίας

Οι διπλωματικές πηγές αυτές επισήμαναν ότι παρά το γεγονός πως η Γερμανία πιέζει να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θέλουν αυτές να καθυστερήσουν, διότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.

Oι πρεσβευτές «θα συναντηθούν εκ νέου αύριο προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σχετικά με το θέμα των κυρώσεων, γεγονός που θα επιτρέψει μια νέα εκτίμηση της κατάστασης επί του πεδίου» στην Ουκρανία, και «πρόσθετες διαβουλεύσεις» ανέφερε διπλωματική πηγή της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν σήμερα από τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποφασίσουν την εφαρμογή ή την αναβολή των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν τη Δευτέρα. Τα 28 κράτη μέλη είχαν προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή τους, που θα αποφασιστεί «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση επί του πεδίου» ενδέχεται να πάρει κάποιες ημέρες.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται κυρίως να περιορίσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας Rosneft και Transneft, όπως επίσης και για το πετρελαϊκό τμήμα της Gazprom, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στόχος είναι να καταστήσουν δυσκολότερη την ικανότητά τους να χρηματοδοτούνται με αυτόνομο τρόπο «προκειμένου να πιέσουν το ρωσικό Κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη» σχολίασε η ίδια πηγή.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η γενική κατεύθυνση είναι πως οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή, με τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε σήμερα ότι χρειάζεται «μια πραγματική συναίνεση» μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.

"Είναι καταρχάς σοφό να βρούμε μία ενότητα για το θέμα της χρονικής στιγμής" εξήγησε η ίδια, την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε για μία εφαρμογή των κυρώσεων "τώρα".

"Δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης (. . .) όπου δεν επικρατεί στο 100% μία κατάπαυση του πυρός, τασσόμαστε υπέρ της άμεσης εφαρμογής των κυρώσεων αυτών" υπογράμμισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο γερμανικό κοινοβούλιο νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία

Κατηγορεί τη Δύση ο Πούτιν. Χρησιμοποίησαν την ουκρανική κρίση για να νεκραναστήσουν το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει

SHARE:

24Media Network