Διαζύγιο ‘εδώ και τώρα’, το μήνυμα Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι στη Μ. Βρετανία

default image

"Όχι" στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία που στέλνουν όμως το μήνυμα πως το Λονδίνο καλά θα κάνει να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50. Εξαγγελίες για νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit, δήλωσε απόψε η καγκελαρίος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε στην καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Είμαστε σύμφωνοι πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις επίσημες ή ανεπίσημες αναφορικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ όσο δεν υπάρχει επίσημο αίτημα σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης” ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε πως “δεν πρέπει να χαθεί χρόνος” αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας και σημείωσε εμφατικά πως “το Λονδίνο θα πρέπει να επισημοποιήσει το συντομότερο δυνατό την απόφασή του”. Όπως εξήγησε η ΕΕ θα διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τόνισε με νόημα: “Δεν τίθεται ζήτημα να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη, αναδομείται μόνη της καθημερινά. Δεν υπάρχει ανάγκη επανίδρυσης, η ΕΕ χτίζεται λίγο, λίγο και με το χρόνο”.

Οι δηλώσεις έρχονται ως απάντηση στον Ντέιβιντ Κάμερον που επιμένει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να εκκινήσει τη διαδικασία και ότι αυτό είναι δουλειά του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού που θα προκύψει τον Οκτώβρη. Επιπλέον, από το Λονδίνο, υποστηρικτές της αποχώρησης υποστήριξαν πως μπορούν στο ενδιάμεσο να υπάρξουν άτυπες διαπραγματεύσεις για το θέμα.

Νέος αέρας στην ΕΕ;

Θέλοντας να δώσουν την εντύπωση πως “έλαβαν το μήνυμα” του Brexit, οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν νέα πρόταση προς τους 27 εταίρους, η οποία και θα παρουσιαστεί εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη. “Θα παρουσιάσουμε μια πρόταση στους εταίρους μας ” τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να δώσουμε νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα “σε διαφορετικούς τομείς και εντός των προσεχών μηνών” είπε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για μια λίστα τεσσάρων προτεραιοτήτων, γύρω από τις οποίες θα επικεντρωθεί η Ένωση τους επόμενους μήνες. “Η ασφάλεια, η προστασία της εργασίας, η νεολαία και η κοινωνική και οικονομική εναρμόνιση εντός της ευρωζώνης” είναι οι τέσσερις άξονες, με τον τελευταίο να αναζωπυρώνει τη συζήτηση για περισσότερη εμβάθυνση.

ΠΗΓΗ LE FIGARO

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα