Διεθνείς εκκλήσεις για “αυτοσυγκράτηση” σε Ινδία και Πακιστάν – Η ΕΕ προσπαθεί να μεσολαβήσει
Διαβάζεται σε 9'
Διογκώνεται ο φόβος της διεθνούς κοινότητας για μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την επίθεση το βράδυ της Τρίτης .
- 07 Μαΐου 2025 18:15
Ο φόβος ότι οι δύο πυρηνικά εξοπλισμένες δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν, βρίσκονται στα πρόθυρα μίας νέας σύρραξης κυριεύει την παγκόσμια κοινότητα μετά τη χθεσινοβραδινή “απάντηση” της Ινδίας στη φονική επίθεση κατά τουριστών στο ινδικό Κασμίρ, δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Στις 22 Απριλίου, ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αμέσως το Νέο Δελχί, παρότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το βράδυ της Τρίτης (6/5) η Ινδία ξεκίνησε την «επιχείρηση Sindoor» εξαπολύοντας μια σειρά πυραυλικών πληγμάτων στοχεύοντας εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν, στην πιο εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών κατά του γειτονικού κράτους.
«Στοχεύσαμε αποκλειστικά “στρατόπεδα τρομοκρατών”»
Η Ινδία υποστηρίζει σθεναρά πως οι θέσεις που έπληξε ήταν αποκλειστικά “στρατόπεδα τρομοκρατών” καθώς εκεί βρίσκονταν μέλη τζιχαντιστικής οργάνωσης την οποία το Νέο Δελχί κατηγορεί για την επίθεση της 22ας Απριλίου. Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρανζάθ Σινγκ επανέλαβε σήμερα τη θέση του Νέου Δελχί ότι οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις στο Πακιστάν είχαν ταυτοποιηθεί προσεκτικά για την «αποφυγή να πληγεί άμαχος πληθυσμός ή περιοχές αμάχων».
«Οι στόχοι που επιλέχθηκαν καταστράφηκαν με μεγάλη ακρίβεια για να διασφαλιστεί ότι ούτε ο άμαχος πληθυσμός ούτε οι περιοχές όπου βρίσκονταν άμαχοι θα επηρεάζονταν», δήλωσε ο Σινγκ. «Ήταν μια προσεκτικά προετοιμασμένη επιχείρηση που στόχευε μόνο υποδομές τρομοκρατών», επέμεινε.
Το Πακιστάν, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι οι ινδικοί πύραυλοι σκότωσαν τουλάχιστον 26 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισαν άλλους 46.
Ο πακιστανικός στρατός απάντησε με πυρά ισχυρού πυροβολικού προς το ινδικό έδαφος, με την Ινδία να ανταπαντά ξανά με βομβαρδισμούς.
Η Ινδία, από την πλευρά της, ανέφερε τουλάχιστον 12 θανάτους στο συνοριακό χωριό Πουντς, κατά μήκος της κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής ελέγχου —των de facto συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν— στο Κασμίρ.
Μετά τις επιθέσεις, πολλοί κάτοικοι κοντά στη γραμμή Ελέγχου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους. Οικογένειες φεύγουν από τα χωριά Σουτσέτγκαρ και Jeora Farm, στην ινδικά διοικούμενη πλευρά του Κασμίρ, χρησιμοποιώντας κάρα και αυτοσχέδια ρυμουλκούμενα οχήματα.
«Δικαιούμαστε να δώσουμε μία ισχυρή απάντηση»
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι «ο δόλιος εχθρός εξαπέλυσε δειλές επιθέσεις σε πέντε τοποθεσίες στο Πακιστάν» και ότι η χώρα του θα απαντήσει δυναμικά. «Το Πακιστάν έχει κάθε δικαίωμα να δώσει μια ισχυρή απάντηση σε αυτήν την πράξη πολέμου που του επέβαλε η Ινδία — και πράγματι δίνει μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε στη συνέχεια.
Το Πακιστάν ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό της χώρας να το επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του στο κοινοβούλιο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο από αυτά καταρρίφθηκαν στο Κασμίρ και ένα στην Μπαθίντα της Ινδίας.
Η Ινδία δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτόν τον ισχυρισμό.
Διαδηλώσεις κατά της Ινδίας στο Πακιστάν
Στην Υδερραμπάντ του Πακιστάν, μέλη του κινήματος Islamic Sunni Tehreek πραγματοποίησαν αντιινδική διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας έκαψαν ομοίωμα του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Η Αρχή Αεροδρομίων του Πακιστάν ανακοίνωσε, ότι όλα τα αεροδρόμια στη χώρα λειτουργούν κανονικά και ότι ο εθνικός εναέριος χώρος του Πακιστάν είναι διαθέσιμος και ασφαλής για την πολιτική αεροπορία. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει ή αλλάξει πορεία σε πτήσεις πολιτών.
Η Ινδία «εκδικήθηκε» τα θύματα της επίθεσης στο Κασμίρ
Μέλη των οικογενειών των Ινδών θυμάτων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα αντίποινα της Ινδίας θα φέρουν γαλήνη στις ψυχές των αγαπημένων τους, αναφέρει το Reuters.
«Είμαι περήφανος που ο ινδικός στρατός και ο (πρωθυπουργός Ναρέντρα) Μόντι τήρησαν τις υποσχέσεις τους και επιτέθηκαν στο Πακιστάν. Οι ψυχές των μελών της οικογένειάς μου μπορούν πλέον να αναπαυθούν εν ειρήνη», δήλωσε ο ανιψιός δύο εκ των θυμάτων στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, χωρίς να αναφέρει το όνομά του.
Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας, οι πολίτες άναψαν πυροτεχνήματα και ανέμισαν εθνικές σημαίες για να γιορτάσουν την επιχείρηση
«Είμαστε ευτυχείς που (η Ινδία) πήρε εκδίκηση σήμερα για το θάνατο των 26 ανθρώπων, μαζί με τον γιο μου. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την ινδική κυβέρνηση», δήλωσε ο Σαγέντ Χάιερ Σαχ, πατέρας ενός ακόμα θύματος, στο ANI.
«Αιτία σοβαρής ανησυχίας» η κλιμάκωση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, την ώρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι απευθύνουν εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η ΕΕ προσπαθεί να μεσολαβήσει και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας είχαν όλοι συνομιλίες σήμερα με τον Ινδό ομόλογό τους, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης ο ίδιος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μίλησε με και με τον ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας.
«Η κλιμάκωση της έντασης και της σύγκρουσης μεταξύ των δύο σπουδαίων χωρών, Πακιστάν και Ινδίας, οι οποίες διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς και φιλία με το Ιράν, αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας. Ελπίζουμε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα προβούν σε βήματα προς την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασης, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ιράν, Εσμαήλ Μπαγχαεΐ:
Αντίστοιχα, το Μπανγκλαντές εξέφρασε, μέσω του ΥΠΕΞ του, βαθιά ανησυχία για την κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και κάλεσε και τις δύο χώρες να παραμείνουν ήρεμες και να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε πως «η βρετανική κυβέρνηση καλεί την Ινδία και το Πακιστάν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να εμπλακούν σε άμεσο διάλογο, προκειμένου να βρεθεί μια γρήγορη, διπλωματική λύση».
«Πρέπει να βρούμε λύσεις που δεν θα επιδεινώσουν την κατάσταση και να διασφαλίσουμε ότι τα επεισόδια θα παραμείνουν μεμονωμένα περιστατικά. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τις δύο κυβερνήσεις και σκοπεύω να μιλήσω μέχρι αύριο με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI ο υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.
Την ανησυχία της για την επιδεινούμενη κατάσταση μεταξύ Ινδιας και Πακιστάν εξέφρασε σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Το ΥΠΕΞ επισημαίνει, επίσης, ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων» και καταλήγει προσθέτοντας ότι «ο διάλογος και η διπλωματία πρέπει να επικρατήσουν».