Δικαίωση για τον Οτζαλάν και ευρωκαταδίκη για την Τουρκία: Θα του καταβάλλουν αποζημίωση 25.000 ευρώ

TEROR ORGUTU ELEBASI SANIK ABDULLAH OCALAN, IMRALI ADASINDAKI MAHKEMEDE CAM BOLME ICINDE OTURARAK SAVUNMA YAPTI. (ANADOLU AJANSI/MUSTAFA ABADAN  (19990531)
TEROR ORGUTU ELEBASI SANIK ABDULLAH OCALAN, IMRALI ADASINDAKI MAHKEMEDE CAM BOLME ICINDE OTURARAK SAVUNMA YAPTI. (ANADOLU AJANSI/MUSTAFA ABADAN (19990531) AA

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε, εν μέρει, τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε σήμερα, αλλά μόνον εν μέρει, τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών, κρίνοντας ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής που του επιβλήθηκε παραβιάζει τα δικαιώματά του, αλλά απορρίπτοντας άλλες καταγγελίες του σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες τις φυλάκισής του.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 65χρονου ηγέτη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος παραμένει στη φυλακή για 15 χρόνια, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία μόνον για παραβίαση του άρθρου 3 σε σχέση με την καταδίκη του σε ποινή αόριστης διάρκειας χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης καθώς και παραβίαση για του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («καμιά ποινή χωρίς νόμο»).

Ο Οτζαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Τα πρώτα 11 χρόνια, ως το Νοέμβριο του 2009, ο Οτζαλάν κρατείτο σε αυστηρή απομόνωση.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως η Τουρκία οφείλει να καταβάλει στον Οτζαλάν 25.000 ευρώ ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, για μερική καταδίκη της Τουρκίας ελήφθησαν ομόφωνα. Οι αποφάσεις με τις οποίες η Τουρκία απαλλάχθηκε ουσιαστικά από τις κατηγορίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network